- Tøft å være tilbake

Hvert fjerde bebodde område og hver tredje innbygger i Bosnia-Hercegovina er berørt av miner. – Når du sier «Norsk Folkehjelp» til folk i byen min, så er det litt sånn, «respekt», sier P3-reporter Leo Ajkic.

Video Leo Ajkic i Mostar

Leo Ajkic i Mostar

– Jeg husker at vi måtte gjemme oss i kjelleren under luftangrepene. På en måte var det sosialt, og jeg lekte med andre jevnaldrende. Vi var jo bare barn, og jeg tror de voksne prøvde å skåne oss litt for det som skjedde, sier P3-reporter Leo Ajkic til NRK.

Sammen med Norsk Folkehjelp er han tilbake i hjembyen Mostar i Bosnia-Hercegovina. I 1992 ble byen hans åsted for harde kamper mellom serbere, kroatere og bosnjaker.

– Jeg har jo vært tilbake mange ganger siden jeg var 18 år, men dette besøket var tøft fordi jeg måtte snakke om det som skjedde. Det ble sterkere på en måte, sier Leo.

– Hvorfor det?

– Du vet, snakke om følelser, tenke tilbake og sånn... jeg bor jo i Norge, og da får man ting litt på avstand. Dessuten har jeg vel ikke trodd at problemet med miner er så utstrakt som det faktisk er, sier Leo.

Se Leo gjeste Trygdekontoret:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Alle de voksne gråt

Året etter at krigen brøt ut ble den kjente Mostar-broen utsatt for kraftig kroatisk beskytning med granater. Den ødelagte broen ble stående som et symbol på splittelsen mellom tidligere naboer, før den ble gjenoppbygget i 2004.

Leo var i landet da broen ble knust.

– Jeg husker dagen skikkelig godt. Alle de voksne gråt og snakket om det som hadde skjedd, og det var på TV hele tiden, forklarer Leo, som bare var ni år gammel da krigen brøt ut.

Under krigen flyttet Leo og familien rundt i Kroatia og bodde også i Tyskland en periode, før familien til slutt bosatte seg i Norge.

– Du vet, vi hadde jo håpet å bli boende i Mostar, men sånn ble det ikke.

Gjør en kjempejobb

Norsk Folkehjelp etablerte et eget mineryddingsprogram i Bosnia-Hercegovina i 1996. Siden den gang har organisasjonen kartlagt nær 200 kvadratkilometer land, frigjort over 100 kvadratkilometer land, destruert rundt 9 000 miner og nær 50 000 blindgjengere.

Se Leo besøke en bosnisk familie som har mistet sine nære i en mineulykke

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Hva tenker du om arbeidet Norsk Folkehjelp gjør med å rydde miner i Bosnia?

– Hvordan skal jeg si det… når du sier «Norsk Folkehjelp» til folk i byen min, så er det litt sånn, «respekt». Arbeidet deres betyr utrolig mye for folk. Ja, ikke bare for folk i Bosnia, men i alle de andre landene de jobber også. De gjør en kjempejobb, sier Leo.