- Kvinner og barn er mest utsatt

Det bør settes inn en spesiell innsats for å hjelpe kvinner og barn på flukt, mener dronning Sonja. Hun er spesielt engasjert i situasjonen til flyktende kvinner og deres barn.

Video Dronningen intervjuet i Dadaab

- Kvinner og barn er de mest utsatte i enhver krisesituasjon. Det er helt naturlig at disse prioriteres, sier dronning Sonja til NRK.

- Vi vet at kvinnene er veldig flinke til å ta opp arbeid. Vi vet at de holder familiene sammen, og at de passer på helsen til de rundt seg. Derfor er det viktig at kvinnene blir tatt hånd om, mener hun.

- Mange ganger er kvinnene alene med sine barn også, i en slik krisesituasjon, og da er de de svakeste og de må hjelpes, sier dronningen.

Tidligere i år var hun på besøk i flyktningleiren i Dadaab, Kenya, som huser over 280 000 flyktninger. De fleste av dem er somaliere som flykter fra urolighetene i eget land.

Flyktet om natten

- Jeg er imponert over roen som hersker, og organiseringen her i leiren, på tross beboernes vanskelige situasjon. Det gjør inntrykk, forteller dronning Sonja.

Hun har møtt mennesker som har måttet flykte fra sine hjem under dramatiske omstendigheter.

- Jeg møtte blant annet en yngre kvinne som fortalte om hvordan flukten fra Mogadishu hadde gått for seg. De hadde brukt syv dager på flukten og betalt 300 US dollar for den.

- Rett før grensen til Kenya ble familien satt av. Og så måtte de alle sammen gå til fots over grensen om natten, forteller dronningen.

SE VIDEO: Dronning Sonja møter ulike skjebner i flyktningleiren i Dadaab.

Video Dronning Sonja besøker Dadaab

Starte et nytt liv

Over 40 millioner mennesker er på flukt i verden, og tallet øker. Er det likevel grunn til å ha håp? Ja, mener dronning Sonja.

- Man opplever blant annet hvor glade folk er for å få anledning til å komme i en flyktningleir, og få mulighet til å starte et nytt liv. Hvis man kan hjelpe noen, så er det bra, man kan ikke hjelpe alle. Og så ser man små tegn på bedring og fremgang og utvikling, og da er det jo riktig, mener hun.

- Gi så det monner, oppfordrer dronningen.

Intervjuet med dronning Sonja er gjort i forbindelse med NRKs TV-aksjon som går av stabelen søndag 24. oktober.