- India nesten for sterkt

- India ble nesten for sterkt for meg, sier NRK-reporter Olav Viksmo-Slettan, kjent som programleder i Frokost-TV, Sommeråpent, Reiseradioen og Reparatørene.

Olav Viksmo-Slettan i India
Foto: Marit Wiig

Viksmo-Slettan er nå endel av TV-aksjonsredaksjonen i NRK og har nylig vært på reportasjereise i India.

- Gjør noe med deg

- Det å se små barn leve og bo på en søppelplass gjør noe med deg. Når du i tillegg vet at mange av de samme barna både blir mishandlet og misbrukt, er det lett å miste motet, forteller reporter Olav Viksmo-Slettan. Han er full av beundring overfor de lokale frivillige i Blå Kors India.

Søppelfyllinga Deonar utenfor Mumbai

Søppelfylling utenfor Mumbai

Foto: Marit Wiig

- De arbeider med utrolig små ressurser og holder ut arbeidsforhold vi i Norge ikke kan forestille oss. Dette er mennesker jeg beundrer dypt, sier han.

Bor på søppelfyllling

På den gigantiske fyllinga Deonar ved millionbyen Mumbai bor mange tusen mennesker – mange av dem små barn. Fra morgen til kveld kan du se dem vasse rundt i søppelet – gjerne bare i sandaler eller til og med barbeint.

De lever av å plukke og selge resirkulerbare materialer. I løpet av en lang arbeidsdag kan et barn tjene mellom 50 og 100 rupies - eller mellom 7 og 14 kroner. En vanlig dagslønn for en familie kan ligge på rundt 300 rupies. Det er knapt, selv i India.

- Noen av barna har foreldre, mens andre må klare seg helt på egenhånd, forklarer Viksmo-Slettan.

Fedrene ruser seg

- I veldig mange familier er det dessuten vanlig at faren ruser seg. Da kan han gjerne bli voldsom, samtidig som han bruker opp familiens penger på alkohol og andre rusmidler. Det er en totalt uholdbar og trøstesløs tilværelse for små barn, sier Olav Viksmo-Slettan.

På Deonar-fyllinga jobber frivillige i Blå Kors India med å gi”rag picker”-barna enkel skole et par timer midt på dagen, helsesjekker, sosial trening og litt mat. Her lærer de også hvorfor og hvordan de kan unngå å begynne med rusmidler, som er veldig lett tilgjengelig på søppelfyllinga.