Christoffer og Tron topp

Tron Stian Eidem og Christoffer Isdahl har erstattet sitt ordinære liv med en tilværelse i vill natur. Den seks måneder lange turen startet 4. april og avsluttes 1. oktober, etter akkurat 180 dager.

Foto: Kristian Kapelrud / NRK

Sluttet på jobb for å leve i naturen

Det er ingen vei tilbake. Christoffer Isdahl og Tron Stian Eidem skal bo i telt i et halvt år. De skal koke vann av snø, varme seg på bål, spise dehydrerte epler og bestige de kvasseste tindene.

Kameratene skal vekk fra byens kjas og mas, fra arbeidspress og fra den vanlige tralten.

– Vi tok hverandre i hånda. Det ga meg en skikkelig spenning. Jeg kjente det godt i brystet, sier Isdahl.

Valgte høyere utdanning og jobb

Gjennom mange år som nære venner har 26-åringene fra Trondheim drømt om å gjøre noe sprøtt.

Christoffer Isdahl portrett

Christoffer Isdahl (26) har drømt om å dra på langtur i årevis.

Foto: Kristian Kapelrud / NRK

– Vi har snakket om at vi vil ut av komfortsonen og oppleve et skikkelig eventyr, sier Isdahl.

Det er bare blitt med drømmen. Isdahl valgte det tradisjonelle: Høyere utdanning, jobbsøking og etter hvert den ordinære arbeidshverdagen.

– Det er lett å la seg påvirke av omgivelsene – av venner, familie og bekjente. Til og med valget av utdanning var påvirket av omgivelsene for min del, forklarer Isdahl.

Han studerte PR og kommunikasjon, og fikk etter hvert jobb som prosjektkoordinator i en stor PR-bedrift i Oslo. Drømmejobben.

Sent i fjor skjønte Isdahl at nok var nok. Han opplevde plutselig at jobben ikke ga ham noe lenger.

– Ikke lykkelig av penger

– Jobben krevde 100 prosent lyst. Jeg hadde 95 prosent lyst. Det er ikke nok i dag, sier Isdahl.

26-åringen begynte å bli kjent med seg selv utenfor kontoret.

– Jeg er blitt fast bestemt på at penger ikke gjør meg lykkelig. Jeg tror faktisk ikke penger gjør noen lykkelige, sier Isdahl, som bestemte seg for å si opp jobben.

Han kaller avgjørelsen absurd.

Mange vil nok si det er hodeløst å gjøre som ham. Å få jobb i selskapet er vanskelig, særlig i dag. Det er mange om beinet.

– Men jeg er faktisk stolt av beslutningen. Det er mye mestring i å tørre å si opp jobben og ha trua på at det ordner seg med ny jobb senere. Kanskje kommer jeg tilbake til bransjen – men jeg tviler. Heldigvis har jeg nok tid til å tenke, smiler Isdahl.

Jaktet karriere

Tron Stian Eidem portrett

Tron Stian Eidem (26) var villig til å si opp jobben for å dra på tur i et halvt år.

Foto: Kristian Kapelrud / NRK

Tron Stian Eidem gikk mange runder med seg selv:

Skulle han si opp jobben som anleggsleder i bygg- og anleggsbransjen til fordel for seks måneder i friluft? Han kom frem til at, ja, det måtte han gjøre.

– Sjefen ble overrasket da han fant ut at han ikke mistet meg til en konkurrent, men til naturen.

Eidem har jobbet sammenhengende siden han var 14 år. Mens vennene tok høyere utdanning, valgte Eidem en yrkesfaglig retning.

– Jeg har følt på at også jeg ønsket en karriere, som alle andre jaget etter. De siste par årene har jeg jobbet ekstremt hardt for å få det til.

I ettertid har Eidem innsett at karriere ikke er alt, og dét er hovedgrunnen til at han legger fra seg alt i seks måneder. Samtalen med sjefen endte med at Eidem fikk permisjon.

– Det trodde jeg aldri skulle la seg gjøre. Sjefen min er hardbarka – av den gamle typen. Jeg er veldig glad for at jeg har en jobb å komme tilbake til, selv om jeg blir mobba på arbeidsplassen akkurat nå. Går jeg litt tidlig en dag, får jeg høre det. «Du skal jo ha ferie i et halvt år», gliser Eidem.

Ved bålet

Tron Stian Eidem ba om permisjon fra jobb, mens Christoffer Isdahl sa opp: – Jeg var redd for å bli uglesett, sier Isdahl.

Foto: Kristian Kapelrud / NRK

For kjedelig med Norge på langs

Vinden tar tak i på bålet ved Baklidammen i Trondheim så flammene danser. På hver sin trerot sitter Christoffer Isdahl og Tron Stian Eidem og varmer seg. De er fullt utrustet med turklær og caps med påtrykket «Topptrønderan».

– Ei venninne trykte dem opp til oss. Det er bare ett av eksemplene på hvor positiv respons vi har fått på hele opplegget, sier Isdahl.

Det er fem måneder siden de gjorde håndtrykket som forpliktet til et liv i friluft.

Turen til Baklidammen kan ikke en gang kalles oppvarming til det de har i vente de neste seks månedene.

Topptrønderan har vært fast bestemt på ikke å velge en tradisjonell tur. Norge på langs blir for kjedelig og ordinært for dem.

– Vi mener vi har plukket ut kremen av opplevelser, sier Isdahl.

Til fots, på ski og i kajakk

Turen startet 4. april, og skal vare til 1. oktober. Turkameratene skal først og fremst oppleve Norge, men skal også ferdes over landegrensa til Sverige og Finland. De har lånt en varebil som de skal stappe med alskens fjellutstyr – alt fra satellitt-GPS og drone til kajakk.

På isen

Kameratene kaller seg Topptrønderan, og har laget en blogg for å involvere omverdenen i eventyret sitt. Det betyr at det må ned til sivilisasjonen for å blogge og dele bilder med jevne mellomrom. Utstyret er det ingenting å si på – de har blant annet med seg en drone på turen.

Foto: Kristian Kapelrud / NRK

De har valgt bilen som framkomstmiddel fordi de skal ferdes i det de mener er de mest fremragende områdene, med de tøffeste toppene og mektigste innsjøene.

– Det hadde ikke vært mulig uten varebilen. Det vil gå minst to uker mellom hver gang vi kjører en etappe.

De har med seg mengder med turmat, men skal også kjøpe mat underveis. De beregner totalt 50.000 kroner på mat. De skal også bruke et apparat som dehydrerer mat for lengre holdbarhet.

– Jeg spiste nettopp et dehydrert eple. Det smakte gammelt, og var langt ifra godt. Men det må til, sier Eidem.

Turen starter med seks ukers fjelltur på randonee-ski i Sylan, Trollheimen, Sunndalsfjella, Romsdalsalpene og Jotunheimen.

Deretter skal de ta bena fatt på tur fra Hordaland i sør til Inarijarvi nord i Finland. I tillegg til å gå, skal de ha innslag av kano og kajakk. De skal blant annet innom Børgefjell, Saltfjellet, Svartisen, Lofoten og Vesterålen, Senja og Lyngsalpene.

– Det blir tungt. En må elske dette for å gidde å gjennomføre.

Topptrønderan 2016

Mer normalt å gjøre noe unormalt

– Mange snakker om å utfordre seg selv, gjøre noe nytt og realisere drømmen. Men det er bare en liten prosentandel som faktisk gjør det, sier Anne Inger Helmen Borge.

Hun er professor på psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo og forfatter av boka «Resiliens» om risiko og sunn utvikling.

– Det disse kameratene gjør, er å skape sin egen risiko. Det kommer til å utfordre seg selv og sine følelser. Det er de ekstreme opplevelsene en utsetter seg selv for som en faktisk husker for alltid, sier Borge.

Professoren tror arbeidslivet i større grad fremover vil akseptere og tilpasse seg at folk gjør noe utenfor normalen.

– Jeg tror arbeidsgivere stadig blir mer positive til annen erfaring enn utdanning og formalkunnskap. Dette er en god utvikling i arbeidslivet, sier Borge.

Tynne og utslitte – men like gode venner

Isdahl og Eidem har selv hørt mange snakke om å dra på eventyr, uten at det er blitt noe av.

– Mange har kanskje vanskelig for å gi slipp på goder som rent vann og en varm dusj, sier Isdahl.

– Og fast lønn, skyter Eidem inn.

Når det nærmer seg oktober og avslutning på turen, er de ganske sikre på at de har gått ned noen kilo.

– Vi kommer nok til å være magre. Dessuten er det en fare for at vi blir veldig lei av hverandre. Det har vi snakket mye om. Noe av det viktigste for oss, er at vi aldri utsetter vennskap, liv og helse for å nå en fjelltopp, sier Eidem.

Topptrønderan

Christoffer Isdahl og Tron Stian Eidem er forberedt på at sparekontoene vil være nokså skrapa etter månedene i naturen. De har allerede brukt store summer på utstyr. Underveis vil de bruke 50.000 kroner på mat og drikke.

Foto: Kristian Kapelrud / NRK