Rosenborg Apoel
Foto: Savvides, Sakis / NTB scanpix

Prosjekt Europa

WIEN (NRK): Edruelighet, nøkternhet og en god treningskultur er litt av suksessoppskriften som skal sørge for at Rosenborg etablerer seg som et godt klubblag ute i Europa igjen.

Finalestadion fra EM i 2008 bader i flomlys. Ute på banen rusler 20 menn kledd i treningsklær. Noen av dem kjenner litt på den nyklipte gressmatta, mens andre ser forventningsfulle opp på tribunene til det imponerende anlegget som rommer nesten 50.000 tilskuere.

Det er her de vil være. Det er på slike fotballbaner at Rosenborg vil prestere.

– Det er ikke noe tvil om hva målsettingen i Rosenborg er, sier sportslig leder i Rosenborg Stig Inge Bjørnebye.

Stig Inge Bjørnebye

Stig Inge Bjørnebye tok over som sportslig leder i Rosenborg før 2015-sesongen.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Ut av komfortsonen

​Da han tok over som sportslig leder i Rosenborg like før sesongstart i fjor, hadde han satt seg noen mål. Ett av dem var at Rosenborg skulle kvalifisere seg til Europa, to år på rad. På den måten skulle klubben få et solid grunnlag til å drive godt fremover. I fjor vant de serien, cupen og kvalifiserte seg til Europa. I år leder de serien med elleve poeng, er videre i cupen og kun to kamper unna Europacupspill.

– En av utfordringene er at midt i komfortsonen er det vanskelig å fremprovosere utvikling. Det skal være litt ubehagelig og man må få testet seg opp mot det råeste som finnes. Med elleve poengs ledelse i Eliteserien, kan det være en utfordring. Da må vi være veldig tydelig på hvilke krav vi jobber etter. Det er noe som heter «play the game – not the occasion». Vi må spille den kampen vi har lyst til å spille, hver gang. Uansett hvem vi spiller imot, sier Bjørnebye.

Kåre Ingebrigtsen

RBK-trener Kåre Ingebrigtsen på Ernst-Happel Stadion i Wien.

Foto: Petter Moen Nilsen / NRK

– Kravene vi stiller til oss selv må gjelde. Det er ikke de kravene en gitt motstander i Eliteserien stiller til oss. Det er litt farlig å si det, men vi rakker ikke ned på de andre. Vi må likevel være tydelige på hvilke krav vi jobber etter, fortsetter han.

Vil måle krefter med de store

Det har gått drøyt to uker siden det forsmedelige nederlaget på Kypros. Rosenborgs mulighet til å spille mot noen av verdens beste klubblag, smeltet i kokvarmen i Nicosia.

På torsdag har trønderne en ny mulighet til å kvalifisere seg til Europaligaen. Ikke det ypperste selskap, men ikke langt ifra.

Å måle krefter mot noen av de beste klubblagene i Europa er viktig for Rosenborg. Det får de også mulighet til i Europaligaen. Dersom RBK slår ut østerrikske Austria Wien, over to kamper er de der. Lag som Manchester United, Inter, Schalke 04 og Athletic Bilbao er alle potensielle motstandere i gruppespillet.

Apoel Nikosia

Rosenborg røk ut av Mesterligakvalifiseringen på verst tenkelig vis på Kypros. Da klokken viste 90 minutter var Rosenborg videre, men tre mål på overtid sendte trønderne ut.

Foto: Petter Moen Nilsen / NRK

Lønnsgaloppen

På nittitallet var Rosenborg med i Mesterligaen nesten hvert bidige år. Klubben tjente fett på mesterligasuksessen og hadde et budsjett ingen andre lag i Norge kunne konkurrere mot. Det fortsatte ut på 2000-tallet.

2009 var toppåret. Da hadde klubben 246 millioner i utgifter. Klubben budsjetterte med spill i Europa hvert år og da klubben ikke klarte å kvalifisere seg, endte det med underskudd.

Slik er det ikke lenger. På under ti år har klubben gjennomgått en gigantisk spareprosess og nedjustert budsjettet med nesten 100 millioner kroner.

De elleville spillerlønningene og overgangssummene er heller ikke hva de var for ti år siden. Budsjettet for 2016 er på 147 millioner kroner, noe som fortsatt er høyt i norsk målestokk.

– I 2015 mener jeg vi hadde god kontroll på økonomien. Vi har jobbet med lønnspolitikken. Vi har noen strukturer der, som funker bra. Spillerlogistikken har vi også jobbet med. Vi skal kjøpe klokt og selge dyrt. Vi har kjøpt gode spillere. Dedikerte typer med utviklingspotensial som har oppriktig lyst til å være med på prosjektet, sier sportslig leder i Rosenborg Stig Inge Bjørnebye.

– Det har også vært fornuftig økonomi i det. I alle fall sett opp mot de salgene vi har gjort, med Ole Selnæs og Alexander Søderlund, fortsetter han.

Skal ikke bruke 20 millioner på én spiller

FBL-FRA-CUP-TROYES-SAINT-ETIENNE Ole selnæs

Ole Selnæs ble før 2016-sesongen solgt til St. Etienne for over 20 millioner kroner.

Foto: FRANCOIS NASCIMBENI / Afp

I 2015 var første året klubben gikk med overskudd på lenge. 2016 lover også godt, og selv om Rosenborg i sommer har hatt mulighet og penger til å forsterke laget, har de valgt å satse på dem som allerede i klubben.

– Skal vi kjøpe spillere som går inn og forsterker førsteelleveren vår, så koster de 15–20 millioner. Det er ikke penger vi er villig til å bruke. Da jakter vi heller spillere vi kan ta inn og utvikle. Så selger vi dem for 30–40 millioner. Det er sånn vi skal gjøre det, og vi henter ikke spillere bare for å hente. Da er det bedre at de som ikke spiller så mye får muligheten til å vise seg frem, sier RBK-trener Kåre Ingebrigtsen.

– Er det uaktuelt å hente spillere i prissjiktet 15–20 millioner?

– Da må det være spillere vi er helt sikre på at kommer inn og styrker laget vårt. Nå har vi skrevet langtidskontrakt med Mike Jensen. Vi hadde aldri klart å kjøpe han nå, etter de prestasjonene han har hatt nå. Hadde han spilt i en annen europeisk klubb hadde han kostet 20–25 millioner, svare RBK-treneren.

– Jeg synes ikke Rosenborg skal bruke 20 millioner på én spiller. Da må det i så fall være en "John Carew case", hvor vi selger spilleren igjen ett år senere for 70 millioner kroner. Akkurat slike spillere finnes ikke akkurat nå, fortsetter Ingebrigtsen.

Carew

Rosenborg kjøpte John Carew for 23 millioner kroner sommeren 1999. Et år senere ble han solgt til Valencia for over 70 millioner kroner.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Kontinuitet

Mike Jensen

Mike Jensen er et godt eksempel på RBKs overgangspolitikk. Han kom gratis fra Brøndby i 2013. Denne uken signerte han ny langtidskontrakt med trønderne.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

I stedet for å kjøpe dyre spillere har klubben valgt å forlenge kontrakten med nøkkelspillerne de allerede har. Jonas Svensson, Fredrik Midtsjø, Pål André Helland og Mike Jensen har alle skrevet nye langtidskontrakter med trønderne.

– Jeg har veldig tro på kontinuiteten og måten vi trener på, ja egentlig utviklingen av hele den sportslige avdelingen. Vi har en oppadgående kurve og vi er i ferd med å etablere oss som den beste klubben i Norge. Vi var i Europa i fjor og kan komme dit i år. Det er små mål hele veien, men det er en plan om hvor vi skal ende opp. Laget blir sterkere og sterkere og spillerne utvikler seg individuelt, forklarer RBK-kaptein Mike Jensen.

Stig Inge Bjørnebye: Vi må være gode på å vite hva som foregår på verdens beste nivå.

Ryddeprosessen

Rosenborgs ryddeprosess startet for alvor i 2012. Da kom nåværende styreleder Ivar Koteng inn i klubben. Hroar Stjernen fikk sparken og ble erstattet av Tove Moe Dyrhaug.

I 2014 fikk Per Joar Hansen og Bård Wiggen sparken som hovedtrener og assistent. Inn kom Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun. Hoftun ble omplassert fra sportslig leder til assistenttrener. Stig Inge Bjørnebye kom inn i klubben som ny sportslig leder.

Denne kvintetten får av mange æren for at klubben har kommet ut av den økonomiske og sportslige bølgedalen.

– Vi har en veldig bra hovedtrener som forstår prinsippene. Vi har en formann, styre og en daglig leder som alle drar i samme retningen. For meg handler det egentlig om å gjøre det en sportslig leder skal gjøre. Legge til rette for en best mulig kultur, best mulige rammebetingelser. Vi må være gode på å vite hva som foregår på verdens beste nivå. Hvordan vi kan bli verdens best trente klubb. Hvordan kan vi med små ressurser konkurrere med de beste. Vi må være best på alt som er gratis, og det er mulig, forteller den tidligere Liverpool-spilleren.

Samtidig er han full av lovord om både spillere og trenere.

– Kåre får folk til å bli med på, skaper tro og spiller på spillernes kompetanse. Vi har fått til å signere nye kontrakter med Mike Jensen, Fredrik Midtsjø og Pål André Helland. Uten at vi har lagt ordene i munnen på dem har de gått ut og sagt at de vil være med og har veldig tro på det prosjektet vi har. Da skjønner man at vi er på vei mot noe, sier Stig Inge Bjørnebye.

Rosenborg har en uttalt sportslig målsettingen om alltid Europa. Den gjelder også i 2016, og selv om Mesterligadrømmen brast for trønderne i år, lever fortsatt håpet om Europa. Siste hinder på veien er Austria Wien.

Et langt steg på den veien kan tas på Ernst-Happel Stadion i Wien på torsdag.