Marius Jorfall

Narkomane blir gjeldsslaver av bøter, mener Jorfall. Gjelden gjør det enda vanskeligere å komme tilbake til samfunnet.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Marius (51) har overlevd nærmere 40 overdoser

Marius Jorfall mener Norge må endre politikk og slutte å bøtelegge brukere. Selv har han fått over 70 000 kroner i bøter for besittelse av narkotika.

Metadon og kaffe er starten på dagen for Marius Jorfall. Han har ruset seg siden tenårene og har mot alle odds overlevd det han mener er nærmere 40 overdoser.

– Hadde det ikke vært for metadon, hadde jeg vært død av heroin for lengst, sier Jorfall mens han viser frem en flaske med det syntetiske stoffet som brukes til legemiddelassistert rehabilitering.

Hjemme i en boligblokk på Romolslia i Trondheim setter han en kjele med vann på kok.

– Dette har nå pågått i 35 år. Det er egentlig et mirakel at jeg lever. Jeg har vært gjennom så mange sinnssyke ting som potensielt kunne tatt livet av meg, sier 51-åringen.

Mener Norge må se mot Portugal

Norge er på europatoppen i antall overdosedødsfall. I snitt dør 260 personer hvert år av overdose, ifølge Helsedirektoratet.

– Det må myndighetene gjøre noe med. Vi kan ikke bare stå og se på at norske, unge mennesker dør på dasser på Oslo S eller der de setter seg skudd.

For å få ned antall overdosedødsfall, mener Jorfall at Norge må lære av Portugal. Landet, som i 2001 avkriminaliserte bruk og besittelse av narkotika, mener de har reddet hundrevis av liv.

– Mange på Stortinget stiller seg bak den portugisiske modellen, men dessverre gjør de jo ingenting med det, sier Jorfall.

Statistikk over nakotikadødelighet i Europa

Dødelighetstallene høyest i Nord-Europa: Over 40 dødsfall pr. million ble rapportert av åtte land, høyest av Estland (113 pr. million), Sverige (93 pr. million) og Irland (71 pr. million).

Foto: European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA)

Narkomane blir gjeldsslaver i Norge

I Norge bøtelegges man vanligvis med 3000 kroner for besittelse av små mengder narkotika. Blir man tatt mange ganger, blir det fort store summer.

– Jeg har nå betalt 76 000 kroner i bøter. Den bøtelegginga er det dummeste og minst gjennomtenkte politiske vedtaket jeg har sett, sier en oppgitt Jorfall.

Narkomane blir gjeldsslaver av bøter, mener Jorfall. Gjelden gjør det enda vanskeligere å komme tilbake til samfunnet.

– Du får ikke noe mobil- eller tv-abonnement. I dag er det slik at en må levere en økonomisk oversikt til utleiere av bolig også, så du kan bare glemme å leie bolig.

Marius Jorfall viser frem en flaske metadon

Marius Jorfall starter gjerne dagen med metadon og kaffe. Metadonet har reddet livet hans, mener han.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Portugal tilbyr helsehjelp i stedet for bøter

metadon

Metadon skal blokkere suget etter heroin og andre opiater.

Foto: Tone Iversen / NRK

På 1990-tallet hadde Portugal en av de verste heroinepidemiene i den vestlige verden. På et tidspunkt var svimlende én prosent av befolkningen avhengig av heroin og narkotikarelaterte dødsfall av AIDS var den høyeste i EU.

En lov som ikke lenger gjorde det kriminelt å bruke narkotika fikk bred oppslutning i det konservative landet.

I dag må en misbruker som blir tatt med flere brukerdoser i Portugal møte for en kommisjon. Der sitter en advokat, en psykolog og en sosialarbeider. De skal sammen forsøke å finne ut hvilke problemer den narkomane har, og forsøker å overtale personen til å ta imot den rette behandlingen. Går han med på det skriver han under en kontrakt. Hvis den brytes kan han bli ilagt en bot.

– De har gått fra at dette er et kriminelt problem for politiet, til å overlate det til helsevesenet. Blir du tatt med små doser, som tilsier at du er bruker og ikke selger, så tilbys du hjelp i stedet for straff som her, sier Jorfall.

246 mennesker døde av overdose i Norge i fjor. I Portugal, der det bor 11 millioner mennesker og narkotika er lovlig, døde 13 mennesker. NRK har sett på forskjellene i portugisisk og norsk narkotikapolitikk.

SE VIDEO: Finn Hollatz fortviler over norsk narkotikapolitikk. Se hele innslaget i Lørdagsrevyen 14.12.13, som sammenligner narkotikapolitikken i Norge og Portugal.

Helseministeren: – En god tilnærming

Bent Høie

Helseminister Bent Høie sier Norge også skal følge opp narkomane gjennom helsetjenesten.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har nå satt i gang en nasjonal strategi mot overdosedødsfall. Et av tiltakene er at rusavhengige utstyres med Naloxon nesespray, som er en motgift og kan redde folk fra overdose.

– Det viktigste er å bygge ut behandlingstilbudet til rusavhengige. Nå har vi redusert ventetiden til behandling kraftig. Neste steg blir den planlagte opptrappingsplanen innenfor rusfeltet, sier Høie til NRK.

Høyre, Frp, KrF og Venstre skal bruke 2,4 milliarder kroner på å styrke tilbudet til rusavhengige i perioden 2016–2020. Det meste av pengene skal gå til boliger og helsehjelp.

– Målet er å sikre helsemessig oppfølging etter behandling, sier Høie.

Prislapp: 75 millioner euro

I Portugal dør det nå rundt sju personer per million innbyggere av overdose hvert år. I Norge er tallet hele elleve ganger så høyt.

Selv om Portugal er i dyp økonomisk krise har de brukt rundt 75 millioner euro i året for å gi tilbud til alle narkomane som vil ut av misbruket. Alle som vil ha behandling får det, og de får tett oppfølging også etter at de er rusfrie.

– Folk tenker gjerne at dette er den narkomanes problem, og er du er så dum at du fortsetter å ta narkotika, må du ta følgene. Men det er ikke så enkelt, og det har de innsett i andre land, sier Marius Jorfall.

Som João Goulão, arkitekten bak Portugals avkriminaliseringsmodell, sa til NRK i 2013.

– Dette er billigere enn den tøffe politikken der man putter folk i fengsel. Og dersom vi trapper ned på hjelpetilbudet vil vi ende med å behandle flere med hiv senere, og det er en ekstremt dyr behandling.

Henter inspirasjon fra Portugal

Helseministeren i Norge sier alle må forholde seg til lover og regler, og vil ikke gå like langt som Portugal. Likevel åpner han for hjelp i stedet for straff.

– Vi har, som i Portugal, nå etablert et system der personer med omfattende narkotikabruk og kriminelle handlinger, kan bli fulgt opp av helsetjenesten i stedet for å bli dømt til fengsel. Denne regjeringen har gjort dette til et nasjonalt program.

– Jeg er overbevist om at tilnærmingen med å heller gi helsehjelp enn straff, vil hjelpe rusavhengige i Norge, sier Høie.

Skylder ennå penger for bøter

Marius Jorfall

I dag har Marius Jorfall fått seg egen bolig og betalt ned nesten alt han skylder i bøter.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

For Marius Jorfall har det mot alle odds gått bra. Etter 35 år som rusmisbruker, har han klart å kjøpe seg egen leilighet i Trondheim. Metadonet holder ham gående.

– Det er typisk norske politikere å si at hvis vi deler ut narkotika til narkomane, så setter vi et dårlig eksempel for dagens ungdom. Jeg tror dagens ungdom ser på narkomane som tapere, og at de ikke vil involvere seg i det.

Likevel skylder han ennå staten penger for bøter han har fått.

– Jeg hadde gjeldsproblemer før, men har klart å betale tilbake det meste nå. Bøter gjør livet mye vanskeligere for folk som ønsker å bli rusfrie.

I Portugal døde 13 mennesker av overdose i fjor. I Norge var tallet 246. Portugiserne mener de har reddet hundrevis av liv etter at de avkriminaliserte narkotika.

SE VIDEO: Pedro Serrao drikker metadon fra en kopp han har fått utdelt gratis i Lisboa. Reportasje fra 2013.