finn rossing, bygartner i steinkjer

Snart pensjonist. Sammen med teamet i parkvesenet, har Finn Rossing (64) sørget for å gi Steinkjers befolkning mange estetiske og nyttige godbiter. Som Bystranda.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

Grasrotas mann

Bygartner Finn Rossing (64) plantet tjue tusen tulipaner ved E6 i Steinkjer sentrum. Så danderte han ei romslig badestrand midt i byen. I 40 år har Rossing og parkseksjonen bidratt til det lille ekstra for byens borgere.

Det er uka for kake, gaver og taler. Klemmer. Kommunens kreative mann pensjonerer seg denne uken. Mandag kan han stelle i egen hage, fiske eller være forfatter. Han har sammen med sitt team i parkvesenet satt synlige spor etter seg.

Jobber helst utendørs

Etter åtte år som bygartner er ikke kontorstolen nedslitt. Oftere har han valgt den daglige dont sammen med teamet i parkseksjonen. Der har tilhørigheten blomstret fra den gang han begynte sin kommunale karriere i tjueårsalderen.

– Jeg har vært mye ute, og har nok heller fått litt småkjeft for å være for «ubyråkratisk" i det daglige. Men jeg liker meg godt i praktisk arbeid med anleggskolleger. Der ute kommer jeg dessuten lett i kontakt med publikum. Gartnere flest liker jo grasrota, humrer den ordkjappe gartneren.

Folk ønsket seg ei strand

Den som tar en runde gjennom Steinkjer, vil oppdage mange finurlige løsninger, skapt av bygartner Rossing og hans kolleger.

– Jeg har lyttet til folk, og hørt hvilke ønsker de har på vegne av byen. Mange ytret hvor fint det ville vært med en bademulighet nær byen, slik at det lett gikk an å sykle eller spasere dit.

Bystranda Steinkjer

Bystranda Steinkjer. Et uvant syn i en ellers vanlig trønderkommune

Foto: Tariq Alisubh / NRK luftfoto

Det ønsket kunne realiseres. Der hvor elva Ogna renner ut i fjorden, lå et nokså stort ubrukt område på den nordlige bredden.

– Noen fortøyde småbåter lå der, det var alt. På grunn av datidas kloakkutslipp var stedet lite fristende for en dukkert.

Kommunestyret gikk inn for etablering av stranda, og 200 kubikkmeter skjellsand ble hentet fra Flatanger.

Året etter kom palmene fra Gaza på plass, og da kunne bilister underveis for alvor skimte «lille Copacabana beach» fra E6-brua. Eller man ser plutselig idyllen gjennom et togvindu. For midt mellom E6 og Nordlandsbanen ligger Steinkjers Ipanema.

Se: Palmesus i sentrum

Ble kjent over hele landet

Bystranda fikk raskt ry som et sted for rekreasjon og trivsel blant sentrumsbeboerne. Ryktet og reportasjene gikk landet rundt om at ei badestrand var tryllet fram i Steinkjer sentrum, forteller Rossing.

– Dermed begynte gartnerkolleger i andre kommuner telefonen å ringe. De var litt misunnelige, men mest nysgjerrige etter å vite hvordan vi greide det.

Finn Rossing på brua

Fra E6-brua som forbinder nord og sør i Steinkjer, har veifarende i tre år fått et glimt av "lille Copacabana beach". Levanger har også fått si strand, og nysgjerrige forespørsler kom kjapt fra hele landet, sier Finn Rossing.

Foto: J.Haudemann-Andersen / NRK

I Levanger er det anlagt strand, etter at de så det lot seg gjøre i Steinkjer.

– Dessuten kom det spørsmål fra Mosjøen, hvor det virket som om de hadde konkrete planer om å gjennomføre et lignende prosjekt. Hva det ble til vet jeg ikke, sier Rossing.

Som fersk pensjonist skal han før mai er omme møte i kommunaldepartementet, for å presentere strandsuksessen.

– Gjennom tilbakemeldinger de siste tre årene, vet jeg at prosjektet har påvirket folk i byen. Jeg skal fortelle litt om hva steinkjerbygg tenker om hjemstedet sitt etter at Bystranda kom. Unge folk som studerer ute, nevner stranda blant årsakene til at de gjerne vender hjem igjen etter år i utdanning, forteller Rossing.

«Litt ditt»

Finn Rossing sier at han gjerne bruker Coop-parolen om byens enorme tulipan-bed. "Litt ditt". Der plantes det nemlig én løk for hver innbygger, etter bygartnerens idé. Det enorme tulipanbedet ligger rett ved E6 det også, på nordsida av byen.

tulipaner i steinkjer

Over 20.000 tulipaner vinker til bilistene fra et enormt bed ved E6. Det plantes årlig én løk pr. innbygger i kommunen.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

Tusenvis av tulipaner

Skandinavias største labyrint

Finn Rossing har sans for kuriøse innslag i bybildet. Skandinavias største labyrint ble i 2011 plantet rett ved regionens største kjøpesenter Amfi. Da kom det stram kritikk fra lokale politikere om at ting gikk litt for kvikt, at det ikke var avsatt kommunale midler til prosjektet.

Trifolium labyrint

Trifolium, sett fra lufta. De 3.000 plantene har nådd en høyde som gjør at de færreste kan kikke over dem. Man kan godt komme til å gå seg vill i sommer.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Se reportasje om Trifolium, labyrinten

Men budsjettet holdt, og i sommer kan folk for alvor begynne å gå seg muntert vill i trifoliumslabyrinten. De over 3.000 buskene har nådd to meter og vel så det. De flankerer tett den som våger seg inn i det 1,3 kilometer lange løypenettet.

Nye palmer fra Midtøsten på Bystranda i Steinkjer.

Hylles på torget

Lista er lang over prosjekter og kuriositeter som den straks pensjonerte bygartneren har servert innbyggerne i Steinkjer.

Etter siste arbeidsdag 12. mai får Rossing kollektiv takk og klapp på skuldra. Anfører på torget er bypatriot Svein Finne.

Svein Finne

Svein Finne er som Rossing bypatriot, og har forberedt feiring bygartneren på torget.

Foto: J. Haudemann-Andersen / NRK

– Jeg synes Finn er en mann med ideer og gjennomslagskraft. Han har ikke gjort alt alene, for all del. Men de er noen ganske få ansatte i uteseksjonen, og som skal betjene hele kommunen. Det er lett å bruke positive ord i beskrivelsen av alt de har greid å utrette, sier Svein Finne.

Takknemlig ordfører

Ordfører i Steinkjer, Bjørn Arild Gram, mener bygartner Finn Rossing og teamet hans har gjort byen vakrere.

Ordfører Bjørn Arild Gram foran rådhuset i Steinkjer, der stemmerettsjubileet markeres i dag.

Ordfører i Steinkjer, Bjørn Arild Gram, mener bygartner Finn Rossing og teamet hans har gjort byen vakrere.

Foto: Silje Kolaas / NRK

– De har bidratt til fornyelse og forskjønnelse. Rossing har realisert ideer som betyr mye for byen, i praktisk og estetisk forstand. Jeg karakteriserer gjerne Bystranda som ei perle, og det fins så mange små og store prosjekter utført i regi av parkseksjonen.

Gram medgir at det var litt støy omkring Trifoliums-labyrinten, men at det for lengst er glemt nå.

– Jeg ser ingen som helst grunn til noen negativ dveling ved det prosjektet i dag. Også Trifolium ble riktig bra, applauderer ordfører Bjørn Arild Gram.

Skal skrive om skjulte skatter

Det er ikke avgjort hvem som overtar jobben etter Rossing. Stillingen lyses ut for andre gang. Selv er han innstilt på et roligere tempo som pensjonist, men ser at kjøreplanen for den første friuka allerede er full.

Men senere setter han seg kanskje ned og begynner på ei ny bok.

Planen er å hente fram de skjulte skattene i Steinkjer.

Gull og sølv?

– Nei, ikke slike ting jeg kan finne med metalldetektoren. Dette er mer om de små og store kuriositetene. De som fins på sida av det mer kjente, eller litt bakom. Hvor mange vet for eksempel at et av Norges ti største trær står i Martenshagen, nesten i byens sentrum? Jeg synes det er verdt å presentere slike fakta, gjøre det kjent for folket som bor og lever i nærheten.

rossings siste jobb

En siste lille jobb for bygartneren. Et tett rør ved Holmen får igjen fri flyt av vann.

Foto: J. Haudemann-Andersen / NRK

Den siste lille jobben

Holmen er et annet sted nokså midt i Steinkjer, i elva ikke langt ovenfor Bystranda. Her er atmosfæren helt annerledes. Holmen er for både fugl og folk, fornyet og frisert til et trivelig sted for medbrakt lunsj eller en god prat. Benkene innbyr til det.

Noen av de 80 fuglekassene Rossing & co. har satt opp i kommunens trær, fins her. I tillegg ruger fugl i kasser som privatpersoner har fått anledning til å montere. Ender har fått sin bolig fra parkseksjonen, like så måsen som kikker opp av rugekassen og undres over om vi ikke skal fordufte snart.

Jo, vi stikker. Men Finn Rossing ser at en liten jobb må gjøres først. Et vannrør er tettere enn det skal være, og han går ned på alle fire, lemper unna stein og sand så vannet finner fri flyt igjen.

Den siste jobben som bygartner?

– Kanskje det. Jeg har tatt det litt roligere i dag. Det har vært noen avskjeder her og der.

Rossing sier han ikke er ikke plaget av vemod. Han er realist, og kikker framover. Kanskje fisker han et sted allerede til uka. Eller han setter seg til med bokprosjektet om byens gjemte, og delvis glemte kuriositeter.

Men først bør han vel skrive ferdig årets tale for nasjonaldagen. Den skal han holde for byens befolkning etter borgertoget, 17. mai. En tekst som helt sikkert matcher de lysegrønne bjørkeskudd som pleier å pryde talerstolen.

Vi hoppe til det som er blitt rene Syden, og det midt Midt i Steinkjer sentrum. Bystranda har slått an hos både blitt svært både store og små: