Tom Kristian Hove med 3.plasspokal i klassen Menns fysikk 174 minus.

Tom Kristian Hove med tredjeplass-pokal i klassen menns fysikk 174 minus. Dagen før ble han kastet på glattcelle, og er siktet for å ha brukt ulovlige preparater.

Foto: Morten Andersen / NRK

Fra glattcelle til tredjeplass

Først ble han innbrakt fra arrangørhotellet og kastet på glattcelle mistenkt for å ha drevet med doping. Dagen etter går han på scenen og viser fram resultatet av flere års målrettet trening. Resultatet ble en tredjeplass.

– Behandlingen jeg fikk av politiet hadde egentlig slått meg helt ut, sier Tom Kristian Hove fra Møre og Romsdal.

– Det ble en lang natt, med lite søvn. Det å havne på glattcelle var langt fra den rette forberedelsen til å delta her i dag. Men jeg klarte en tredjeplass. Stor takk til coachen min for det.

– Ubehagelig og ekkelt

Fredag kveld ble fem personer pågrepet i forbindelse med fitnesskonkurransen Kaliber Open på Scandic Lerkendal hotell i Trondheim. En av de pågrepne var Jon Kristian Hove, en ung mann med jobb på supplybåt i Nordsjøen – som skipselektriker. Hele fritida har gått med til å trene. Trene. Trene. Om bord. I land. Trene.

– Jeg hadde vært og spraya meg. Da jeg kom opp på rommet igjen var det to politifolk der. Jeg og en kompis ble tatt inn på glattcelle.

Thomas Hjelde Thoresen i arrangørkomitéen for Kaliber Open i Trondheim.

Thomas Hjelde Thoresen i arrangørkomiteen for Kaliber Open mener politiet reagerte altfor hardt da de kastet deltakere nakne på glattcelle.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Hvordan opplevde du det?

– Det var rett og slett ubehagelig og ekkelt. Ingen god opplevelse.

Han har forberedt seg til helgens stevne helt siden i oktober.

Hva tenker du om at fem er tatt mistenkt for doping?

– Det er kjipt for dem som er reine. De spiser reint, trener alt de kan. Og så er det noen som jukser, og vinner på grunn av det.

– Ble du tatt dopingprøver av?

– Ja.

Kan du garantere at du er rein?

– Ja. Det kan jeg. Jeg pissa for Antidoping Norge for fem uker siden. Og jeg måtte også tisse om bord i båten jeg jobber på offshore. Der var det en stikkprøve for to uker siden.

Tom Kristian Hove på podiet under fitness-konkurransen Kaliber Open i Trondheim.

Tom Kristian Hove på podiet under fitness-konkurransen Kaliber Open i Trondheim.

Foto: Morten Andersen / NRK

Politiet skjønner ikke hva fitness går ut på

Thomas Hjelde Thoresen, arrangør av Kaliber Open fitness-stevne

Reagerer sterkt på politiets framgangsmåte

Tom Kristian Hove synes det er veldig bra at politiet tar antidoping arbeidet på alvor. Men han liker ikke måten politiet angriper det på.

– Jeg ble sendt rett på ei glattcelle. Der satt jeg og ventet. Det var ikke lov med snøre på buksene, så jeg satt der i t-skjorte og boksershorts. Etter en stund fikk jeg et pledd, så jeg ikke skulle fryse på cella.

Flere NRK har snakket med på Kaliber-stevnet sier politiet har sagt de har brukt bilder på sosiale medier til som grunnlag til å plukke ut de fem de ransaket og tok med seg inn til avhør.

– Politiet sa til meg at de hadde gått inn på min instragram-profil , og ut fra bildene mine der mente de kunne se at jeg hadde hatt for stor fremgang. Det holder ikke som grunnlag for ransakelse, mener jeg. Det blir helt feil måte å gjøre det på.

Lørdag ettermiddag bekrefter politiet at Hove er siktet for doping.

– Politiet skjønner ikke hva fitness går ut på

Thomas Hjelde Thoresen kan bekrefte historien til Hove. Som leder for arrangørkomiteen bak fitness-stevnet Kaliber Open har han snakket med de fire andre pågrepne deltakerne i saken.

– De fire sier de ble satt på glattcelle – nakne. Dette er gutter som garanterer sin uskyld. Testene deres vil vise at de ikke har brukt noen ting, sier Thoresen.

Han er også betenkt over bevisgrunnlaget for ransakelsene og pågripelsene.

– Politiet sier de har gjennomført denne aksjonen kun basert på bilder på sosiale medier, der deltakerne fremstår i god form med lav fettprosent og med synlig muskelmasse.

Thoresen tror politiet og media ikke har nok kunnskap om fitness-sporten.

– Jeg har selv blitt Norgesmester uten bruk av doping. Vi vil gjerne lære opp politiet hvordan det er mulig å få til en god muskelmasse med lav fettprosent.

Tom Kristian Hoves bilder av seg selv på instagram.

DØM SELV: Politiet skal ha brukt Tom Kristian Hoves egne bilder på instragram som grunnlag for mistanken om han har dopet seg. Vi har hentet bilder fra desember 2014 og fram til to uker før helgas konkurranse i Trondheim.

Foto: Tom Kristian Hove/Instagram/NRK-montasje: Arne Kristian Gansmo / NRK

Jobber med å bli kvitt dopingstempelet

Kroppsbyggermiljøet og fitnesskulturen har det siste året opplevd flere dopingavsløringer. Under NM i 2015 ble ni utøvere tatt for doping. Det er blant annet resultat av idrettens samarbeid med Antidoping Norge.

– Vi er sterkt overrasket over måten politiet går fram på. Vi stiller spørsmål på hvilke grunnlag politiet kaster folk på glattcelle, sier president i kroppsbygger- og fitnessforbundet, Tone Opheim.

– Vi blir stigmatisert som en hel gruppe kriminelle.

President i kroppsbygger- og fitnessforbundet, Tone Opheim.

President i kroppsbygger- og fitnessforbundet, Tone Opheim, stusser over at politiet bygger mistanken om doping på instagrambilder som utøverne har tatt av seg selv.

Foto: Morten Andersen / NRK

Fra 2015 har hennes forbund samarbeidet med Antidoping Norge. Under NM i fjor ble det avslørt ni utøvere.

– Det er ikke noe vi er stolte av, sier president Tone Opheim i Norges Kroppsbygger- og fitnessforbund. Før 2015 har vi ikke hatt tester på 20 år. Vi erkjenner at vi har et problem. Vi må trå til overfor de unge som vil begynne med dette.

Men arbeidet mot doping har ikke gått knirkefritt. Senest i januar gikk kroppsbyggings- og fitnessforbundets antidopingansvarlig av i protest mot at hun ikke fikk frihet til å snakke om doping.

Også Kaliber Gym, som arrangerer Kaliber Open, har hatt et dopingstempel hengende over seg etter den store dopingopprullingen "Operasjon Gilde". Hjelde Thoresen, som er daglig leder, har jobbet for å ta avstand fra doping, og sa følgende til Adressa tidligere denne uka:

– Kaliber Gym og klubben tar sterkt avstand fra doping. Det som skjedde var knyttet til enkeltpersoner, og tilhører fortiden.

Vil ikke bli identifisert med fitness

Flere NRK snakker med på stevnet, deriblant utøvere og dommere, vegrer seg for å bli forbundet med denne idretten. De vil ikke bli intervjuet, og ikke tatt bilde av. Tom Kristian Hove kan forstå hvorfor.

– De kan ha sine grunner for det. Noen er kanskje personlige trenere. Det kan kanskje ødelegge jobben deres.

Ryggdisplay under Kaliber Open fitness-stevne i Trondheim.

Deltakerne må vise ryggmusklene til dommerne som en del av konkurransen i fitness. Mange snur også ryggen til doping.

Foto: Morten Andersen / NRK

Fant ulovlige stoffer på to av de innbrakte

– Vi fant legemidler som går under dopingforskriften hos noen av de pågrepne, sier seksjonsleder Anders Sunde-Eidem ved Etterforskningsavdelingen ved Sentrum Politistasjon i Trondheim.

Sunde-Eidem sier politiet er svært godt fornøyd med fredagens aksjon.

– Fem personer er siktet for bruk av dopingmidler. De tilbrakte noen timer på glattcelle mens politiet foretok avhør og ransaket deres bolig eller hotellrom. Det er standard prosedyre i slike saker.

Han bekrefter at politiet hadde plukket seg ut de fem deltakerne etter på forhånd å ha gjort en etterforskningsjobb. Han vil ikke si noe om det kun var basert på bilder fra sosiale medier.

– Vi hadde fått rettens medhold i at det var skjellig grunn til mistanke om dopingbruk.

Det ble tatt dopingprøver av alle de fem under kontrollerte former. Nå gjenstår analyse av prøvene, noe som vil ta tre uker. Doping ble forbudt til eget bruk for tre år siden.

Venter på prøveresultatet

Tilbake på podiet står Tom Kristian Hove med sin pokal, som han har slitt så mye for.

Synes du ikke det er litt trist at idretten har fått et slikt dårlig omdømme?

– Det er utrolig kjipt. Jeg er imot doping. Det er bare å få det vekk. Få det reint, sier han oppgitt.

Tom Kristian Hove kan juble over en tredjeplass i fitness-stevnet Kaliber Open.

Tom Kristian Hove kan juble over en tredjeplass i klassen for menn fysikk opp til og med 174cm under fitness-stevnet Kaliber Open. Pokalen får han beholde bare dersom dopingprøven hans er ren.

Foto: Morten Andersen / NRK