Fredrik Bergmann
Foto: Petter Moen Nilsen / NRK

Trening gjorde Fredrik til en bedre gamer

Da Fredrik Bergmann (25) merket at det begynte å gå dårligere med dataspillingen, begynte han å trene på treningsstudio.

Fredrik Bergman sitter på gutterommet i Trondheim. Det er innredet som et vanlig gutterom, med ei seng, et skap, medaljer, diplomer og en pult med ei datamaskin.

På dataskjermen kan man se ei formel-1 liknende bil kjøre i en voldsom fart. Fredrik styrer bilen med presise og rolige bevegelser med en spillkontroller.

– Denne banen har jeg ikke spilt så mye, så det er bra du ikke filmer. Da hadde det sett dårlig ut, sier Fredrik Bergmann.

Fredrik spiller

25 år gamle Fredrik Bergmann fra Trondheim er en av de beste i verden i Trackmania.

Foto: Petter Moen Nilsen / NRK

Én av de beste

Fredrik Bergmann, eller «Bergie» som han kalles, spiller Trackmania. Spillet går ut på at utøverne kjører biler rundt på spesialbygde baner.

Hastigheten, krappe svinger og hopp gjør at det er ekstremt viktig å være stødig på hånda. Bergmann er god. En av de beste i verden.

– Jeg lærer raskt, og ser detaljene og muligheten som må til for å bli best. Når jeg bestemmer meg for en ting så klarer jeg det. Akkurat den egenskapen gjenspeiles i måten jeg spiller på, sier Bergmann.

Jeg ble hektet med en gang. Fartsfølelsen og hvordan bilene fløy rundt fasinerte meg.

Ble hektet med en gang

På verdensbasis er det flere millioner som spiller Trackmania. Sammenlignet med de aller største esport-spillene som League of Legends, Dota 2, Counter Strike Global Offensive, Starcraft II og Hearthstone, er ikke det veldig mange spillere.

Men det er likevel nok til at det finnes folk som lever av å kjøre bilene rundt i denne virtuelle verdenen.

For Bergmann begynte interessen for dataspill og esport for ti år siden. Han gikk i tiende klasse på ungdomsskolen, og noen av kameratene hans introduserte ham for et bilspill.

– Jeg ble hektet med en gang. Fartsfølelsen og hvordan bilene fløy rundt fasinerte meg. Det er litt rart, fordi jeg hadde aldri spilt bilspill før, sier Bergmann.

Utviklet diabetes

Bergmann begynte etter hvert å delta i turneringer på nett. Der ble han lagt merke til av de virkelig store.

Allerede i 2007 fikk han tilbud om proffkontrakt. Han takket nei.

– På den tiden visste jeg ikke hva esport var. Jeg visste heller ikke hvor stort det var rundt omkring i verden, sier 25-åringen.

Nytt tilbud om proffkontrakt kom to år etter. Da signerte han. Etter signeringen fikk han mulighet til å dra rundt på turneringer i hele verden.

Fredrik Bergmann tok sølv i gamernes OL, ble verdensmester i Trackmania og ble kaptein på velkjente Team Dignitas fra England. Han opplevde en enorm suksess.

Fredrik Bergmann

Fredrik Bergmann med etter pokalen og sjekken seieren i VM i Paris i 2010.

Foto: Privat

Men med suksessen kom søppelmat, søvnmangel og diabetes type 2.

Etter flere år med den usunne livsstilen, merket Bergmann at det også gikk drastisk nedover med spillingen.

Det var diabetes-diagnosen som fikk ham til å innse alvoret. Han måtte begynne å trene. Sommeren 2012 begynte han å trene jevnlig med sin yngre søster.

– Til slutt endte det opp med at jeg trente mer enn henne, sier Bergmann.

Bedre trent – bedre gamer

Mange ble overrasket da Bergmann kom tilbake til den virtuelle verdenen.

– Jeg tror en del hadde avskrevet meg som gamer etter at det begynte å gå nedover. Flere ble overrasket over at jeg kom tilbake på et så høyt nivå som jeg gjorde, sier 25-åringen.

Nå trener han fem til seks ganger i uken på treningsstudio og merker det godt på spillingen.

– Jeg er mye mer fokusert og det er mye lettere for meg å holde konsentrasjonen over lengre tid. Kampene varer jo alt fra en halvtime til en time. De siste rundene er vanligvis ganske stressende. Etter jeg begynte å trene er det mye lettere å vinne de siste rundene, sier Bergmann.

Fredrik med noen av pengepremiene

Fredrik Bergmann med noen av pengepremiene han har tjent i løpet av karrieren.

Foto: Petter Moen Nilsen / NRK

Passer på hva og når han spiser

I tillegg til fysisk aktivitet, spiller kosthold en viktig rolle i Bergmanns nye liv.

– Jo sunnere og flinkere jeg er med kosten, dess bedre spiller blir jeg, sier han.

25-åringen sørger alltid for at han ikke er dehydrert eller er sulten.

– Samtidig er det heller ikke bra å være stappmett. Hvis jeg spiser like før jeg begynner å spille, gjør jeg det ganske dårlig. Det må være minst en halvtime mellom måltid og spilling.

Bergmann er ikke den eneste som har skjønt at fysisk aktivitet og godt kosthold kommer godt med i spillverdenen.

– Det er mange toppspillere som setter pris på å ha en god livsstil, og flere lag trener sammen. Noen lag har til og med personlig trenere, og jeg skjønner hvorfor, sier Bergmann.

Vil bli personlig trener

Etter at Bergmann ble hektet på fysisk trening, har han begynt å studere til å bli personlig trener. Det hadde han ikke trodd for fem år siden.

– Jeg har vært gjennom en livsstilsendring og har lyst til å hjelpe andre med det samme. Jeg klarer å sette meg inn i deres situasjon. Jeg tenkte også at dette kom til å påvirke spillingen min positivt, sier 25-åringen.

På gutterommet sitter han fortsatt og spiller. Slik kan han holde på tre til fire timer daglig.

– For meg funker det best med et par timer i gangen – ellers blir jeg sliten og ufokusert. Da tar jeg meg heller en liten luftetur eller ei økt på treningsstudio. Jeg føler meg privilegert som får lov til å studere og samtidig dyrke hobbyen min, sier Bergmann.

25-åringen fra Trondheim deltar på turneringer verden rundt, og er fortsatt kaptein på Team Dignitas.

Stein Wilmann

Stein Wilmann er e-sport-ansvarlig for Gamer.no.

Foto: Henrik Sigmundstad, Telenor EXPO

– Esport er sport

Den første konkurransen i videospill skal ha funnet sted allerede på 70-tallet. Det skjedde på Stanford University i California i USA. Helt siden esport ble et begrep og store globale turerninger begynte å arrangeres på 2000-tallet, har diskusjonene om fenomenet rast.

Kan esport klassifiseres som sport? Spørsmålet har vært en gjenganger i diskusjonene.

Stein Wilmann, esportsansvarlig i «Gamer.no», er helt klar på at esport er en sport:

– Det er definitivt sport. Spørsmålet er heller om esport er en idrett. I idrett må det være et fysisk element som spiller inn på utfallet, noe som ikke er tilfellet i for eksempel sjakk. Men esport kan for eksempel sammenlignes med skyting, der egenskaper som refleksjonsevne og koordinasjonsevne er vesentlig. Det er altså i hvert fall en sport, og vi ser på om det muligens er en idrett også, sier Wilmann.