Andreas Solhammer Belboe, aka. Analyse-Andreas, sitter i mørket og googler om Maskorama.

Han stalker folk i sosiale medier og tråler kommentarfelt

Nærbilde av Andreas Solhammer Belboe, aka. Analyse-Andreas, som sitter i mørket og googler om Maskorama.

Han gransker videoer i detalj –

Andreas Solhammer Belboe, aka. Analyse-Andreas, sitter i mørket og har på seg hodetelefoner for å sammenligne stemmene til deltakere i Maskorama.

– og lytter intenst etter spor

Skjermen til Andreas Solhammer Belboe, aka. Analyse-Andreas, som googler om Maskorama.

Time ut og time inn søker han etter svar

Andreas Solhammer Belboe, aka. Analyse-Andreas, sitter i mørket og googler om Maskorama.

Men han elsker også å bli lurt

Maskejegeren

«Analyse-Andreas» Solhammer Belboe er fullstendig hekta på Maskorama

På en skala fra én til ti bruker Andreas Solhammer Belboe altfor mye tid på Maskorama. Det innrømmer han glatt sjøl.

Men spør man hvor mye tid han faktisk bruker på programmet, så får man rungende latter til svar.

– Det er en stor hemmelighet jeg ikke er klar for å avsløre. Hahahaha!

Stikkordet er tross alt mystikk, si.

Andreas Solhammer Belboe foran en rosa skjerm.

Andreas Solhammer Belboe ELSKER Maskorama, skam- og hemningsløst!

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

Det er ikke uten grunn han har fått rollen som en slags uoffisiell ekspert i Maskorama-podkasten hver søndag, hvor han kalles «Analyse-Andreas».

For en fyr som har elska mysterier sia han løste krimgåtene i Donald som barn, var det kjærlighet ved første hint.

At innpakninga var så overdådig og fargesprakende som det går an, trakk ikke akkurat ned.

– Maskorama er alt som er gøy, kasta sammen i en eneste stor pøl med lek og moro. Jeg blei bitt av basillen, og det har ikke sluppet taket!

Man kan vel trygt si at Andreas – en helt vanlig lærer fra Trondheim – blei bitt HARDT. Om han ikke er den mest ihuga Maskorama-detektiven i landet, så er han i alle fall helt oppi toppen der.

Andreas har lagt sin elsk på Rabagasten denne sesongen.

Andreas Solhammer Belboe holder hendene i været med et "uskyldig" uttrykk.

Det blir mange timer foran laptopen under Maskorama, men nøyaktig hvor mange vil Andreas ikke svare på. Noen hemmeligheter må man jo få ha.

Andreas Solhammer Belboe peker på et bilde av Ulven i Maskorama.

Du trenger ikke putte på fem øre for å få Andreas til å spekulere. Her lurer han på om nesa til Ulven er utsmykka med en versjon av Olav Tryggvason-monumentet, som står på torget i Trondheim. Kan det være Magnus Moan, tro?

Grundig til verks

Når Andreas setter seg ned foran TV-en lørdag kveld, er det ikke tilbakelent med ei popkornskål i fanget.

Nei, han er klar med laptopen for å notere små og store hint, for å google det han skulle bite seg merke i, og ikke minst for å oppdatere nettsida Maskorama Wiki, som han er primus motor bak.

Når programmet er ferdig, ser han det igjen. Og igjen. Og igjen. Og igjen.

Andreas Solhammer Belboe sitter med laptopen på fanget og ser på Maskorama.

Andreas googler ivrig for å få bekrefta sin mistanke om hvem Zombien er.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

Alle hint skal fingranskes – fra endringer i detaljer på kostymene, til hvordan deltakerne legger trykk på orda sine.

Videre leser Andreas obskure ting om diverse kjendiser, han hører på lydopptak for å sammenligne stemmer, han diskuterer teorier i sosiale medier, og han finner ut hva norske celebriteter egentlig gjør på lørdagskveldene, for eventuelt å sjekke dem ut fra mistenktlista.

Men sjøl om det virker som om Andreas tar det hele blodseriøst, så ser han først og fremst på Maskorama som en lek full av høydepunkter og herlig forvirring.

FAVORITTEN

Andreas er stolt over at han holdt fast på at Nissen var Abid Raja, sjøl da «alle» sa at han var for høy til å være inni det kostymet.

Ulven i Maskorama

STØRSTE MYSTERIUM

Den enigmatiske Ulven har fått Andreas til å nesten miste det fullstendig. «Pølsa»? Daniel Kvammen? Einar Tørnquist?? «Finger'n»?? Magnus Moan? Mads Hansen?? Ylvis???🤯

STØRSTE BLEMME

Andreas var skråsikker på at det var podkastprogramleder Sarah Natasha Melbye som skjulte seg inni Snøroboten. At det var Fantorangen, så han aldri komme.

Subwoolfer

ULTIMATE DRØM

Fordi alt tydeligvis kan skje, er Andreas' høyeste ønske at Subwoolfer en vakker dag skal vise seg å være bak ei Maskorama-maske.

Andre ivrige detektiver sender også tips til Andreas, sånn at han kan videreformidle dem enten på nett eller over eteren.

For det er klart – blant den harde kjernen av Maskorama-fans har Andreas fått litt status i sin jakt etter å avsløre «Norges best bevarte hemmelighet».

– Jeg har faktisk blitt stoppa på butikken. «Hey, du er jo «Analyse-Andreas»! Hva tenker du om Ulven? Jeg aaaaner ikke hva jeg skal gjette?!?» Det var en snodig opplevelse!

Maskorama på pensum

Også elevene til Andreas veit å utnytte at de har en lærer som er ekspert, og det mangler ikke på forespørsler om råd og tips i løpet av skoledagen.

Maskorama-praten begrenser seg heller ikke bare til i friminutta.

For begeistra som han er, har Andreas så klart satt Maskorama på timeplanen for 8. trinn ved Blussuvoll skole i høst. Han fikk lærere på tvers av fag med på ideen.

Andreas Solhammer Belboe underviser om Maskorama.

Det var ikke noe vanskelig å overbevise de andre lærerne om å undervise i Maskorama, ifølge Andreas.

Theodor Larsen Følling rekker opp hånda.

Theodor Larsen Følling mener det er helt genialt med Maskorama-undervisning.

Andreas Solhammer Belboe hjelper en elev i klasserommet, med et bilde av Øystein Pølsa Pettersen i bakgrunnen.

Øystein «Pølsa» Pettersen har vært en av årets hovedmistenkte, og er en sjølsagt snakkis i klasserommet.

– Det er en del av lærerjobben å bruke det som er dagsaktuelt, og da er Maskorama perfekt. Vi har heldigvis ikke fått beskyldninger for tull og tøys, og alt er forankra i læreplanen, understreker Andreas.

I naturfag, som han sjøl underviser i, har elevene fått i oppgave å plukke hint og forske på hypoteser og teorier ut fra dem. I norsk har de skrevet argumenterende tekster om sine teorier, og i engelsk har de skrevet om sin favorittkarakter.

Ikke minst har de også lært om kildekritikk.

– Det er veldig gøy, for vi har sluppet mye av den vanlige, kjedelige undervisninga. Det som er bra med Andreas, er at han er en veldig kreativ lærer, sier 13 år gamle Theodor Larsen Følling.

– Vi har lurt ungene til å lære gjennom Maskorama, fleiper Andreas.

En krittavle som det står I (hjerte) Maskorama på.

Spørs om elevene ikke har blitt litt påvirka av læreren.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

Omtrent like «ko-ko»

Andreas skjønner godt at han kan oppfattes som litt gæren, men det bryr han seg ikke mye om. Han har det altfor artig til det.

Å diskutere forskjellige teorier med folk – om det er i sosiale medier, i podkasten eller IRL – er noe av det beste han vet.

Han har heller ikke vært for beskjeden til å rive av en DM til ulv- og rabagastmistenkte Øystein «Pølsa» Pettersen, for å melde at han har ham i kikkerten.

Og hanka inn til podkasten, det blei Andreas etter å ha tatt initiativ til å nørde med programleder Sarah Natasha Melbye på Instagram. De oppdaga at de var omtrent like «ko-ko».

Chat mellom Øystein "Pølsa" Petersen og Andreas Solhammer Belboe på Instagram, om Maskorama-mistanker.
Chat mellom Sarah Natasha Melbye og Andreas Solhammer Belboe på Instagram, om Maskorama.

Melbye kan fortelle at hun synes Andreas har morsomme teorier og at det er gøy å spekulere med ham. Han blei først invitert med på podkasten i et par episoder i fjor.

– Vi elska engasjementet og tilnærminga hans, så det var enkelt å spørre om han ville være med som fast innslag i årets sesong, sier hun.

– Han bidrar med gode analyser og tar også pulsen på det store engasjementet som er der ute, ved å følge aktivt med på alle steder Maskorama diskuteres.

Sarah Natasha Melbye er programleder for Maskoramapodkasten. Her pynta med hvit skjorte, vest og slips.

Sarah Natasha Melbye er programleder for Maskorama-podkasten. Hun forteller at det ikke bare er Andreas som er superengasjert. Responsen fra publikum er helt overveldende, sier hun.

Foto: Fremantle/NRK

«HÆH?!?»

For Andreas var det å bidra til podkasten et tilbud han på ingen måte kunne si nei til, sjøl om han synes det er skummelt med det ekspertstempelet.

Det er liksom litt å leve opp til, og Andreas vil nødig påberope seg å være den beste gjetteren.

Han kan riktignok med stolthet se tilbake på fjoråret, da han klarte å gjette sju av åtte riktig. Men i år kan han ikke skryte av å ha truffet blink mer enn én gang hittil. (Maud Angelica «Dandy» Behn, for den som skulle lure.)

– Det stresser meg litt, men samtidig er det morsomt å bli lurt trill rundt. Når noen tar av seg maska og man bare «HÆH?!?»

– Dessuten, sjøl om det er gøy å treffe, er det jo alt det rundt som er viktigst. Leken alle kan være med på, som samler folket. For meg er det galskapsperioden som er målet.

Andreas Solhammer Belboe ser på en av hintvideoene til Huldra.

Hvem er inni Huldra? Det har vi (i skrivende stund) ennå ikke fått svar på. Andreas tror det er Alexandra Joner. Nei, forresten, Tomine Harket. Eller nei ...

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK