Mike Jensen
Foto: Stein Lorentzen / NRK

– I Danmark ble jeg fremstilt som en idiot

Mike Jensen måtte til Norge, Trøndelag og «fjellapene» for å få sitt virkelige gjennombrudd som fotballspiller.

Rosenborgs danske kaptein og hærfører Mike Jensen sitter rolig bakoverlent i stolen. De fleste av eliteseriespillerne har allerede ferie, men RBKs nummer 7 har fortsatt en kamp igjen, før han kan ta fri.

Når Rosenborg går ut på Dnipro-Arena i Ukraina i kveld, til siste kamp i Europaligaen, er det Jensen som leder an. Slik har det som regel vært denne sesongen.

Den 27 år gamle danske midtbanespilleren ser tilbake på en fantastisk sesong med klubblaget Rosenborg. Jensen, som før sesongen var visekaptein for trønderne, overtok kapteinsbindet da Tore Reginiussen ble skadet i første serierunde.

Mike Jensen som liten

TIDLIG INTERESSERT: Mike Jensen kommer fra en fotballinteressert familie. Her som liten gutt med Brøndbydrakt.

Foto: Privat

Siden da har han ikke sett seg tilbake.

– Det har selvfølgelig vært spesielt å gå først ut på banen for Rosenborg i europacupkamper, viktige seriekamper og i cupfinalen. Jeg tror at jeg med kapteinsbindet på armen automatisk har prøvd litt hardere, forteller Mike Jensen.

Fotballfamilien

Mike Jensen er ekte Brøndbygutt.

Pappa Henrik spilte selv for den danske hovedstadsklubben i nesten hele sin profesjonelle karriere. Han var også assistenttrener for sønnen i to år fra 2007 til 2008.

Mike Jensen fikk sin debut for Brøndby et år tidligere. I sin debutsesong i den danske toppserien ble han også kåret til årets unge spiller under 19 år.

Med et kort låneopphold i Malmö, spilte Jensen for sin barndomsklubb frem til 2013. Jensen spilte 133 kamper og scoret 13 mål for «Drengene fra Vestegnen».

Created by InfoDispatcher

Overraskende overgang

Mike Jensen

SIGNERINGEN: Daværende sportsdirektør i Rosenborg, Erik Hoftun, presenterte Jensen som ny spiller på Lerkendal den 6. februar 2013.

Foto: Henrik Sundgård / NRK

Vinteren 2013 gikk ferden videre. Etter en sesong med mye rot, økonomisk kluss og stagnasjon i Brøndby valgte Jensen å se om seg etter muligheter. Selv om det var med tungt hjerte at han forlot barndomsklubben, gikk ferden noe overraskende videre til Trondheim og Rosenborg.

– Jeg skal jobbe knallhardt. Jeg skal vise hvor mye jeg vil vinne og det skal jeg håper jeg fansen vil merke. Jeg er kjempeglad for denne overgangen. Vi er et topplag og vi har et stort forventningspress. Samtidig håper jeg at jeg får spille mye og at Rosenborg kan ta seriegull, sa Jensen da han signerte for trønderne.

Hater FC København

Men ifølge danske BT byttet han ikke klubb bare på grunn av det sportslige. En hendelse mot erkerival FC København i 2009 hvor Jensen angivelig skal ha kalt FCK-målmann Jesper Christiansen «Din store bøssekarl (homofil på dansk)», gjorde at Jensen ble forhatt hos FCK-fansen.

Dette hatet blomstret med årene og midtbanespilleren var på mange måter selve definisjonen av rivaliseringen mellom klubbene. Likevel, Jensen fikk den perfekte avskjeden med både Brøndby og erkerivalen, da han sendte FCK ut av cupen med sin 1–0 scoring. Han har tidligere uttalt at rivaliseringen og fokuset rundt hans person var en av grunnene til at han fortlot Danmark.

– Alle i Danmark har en mening om hvordan jeg er som person. Jeg ble satt i bås, som Brøndby-spilleren som hater FCK. Jeg synes det er feil, og jeg føler at det er mer med meg enn bare det. I tillegg ble jeg fremstilt som en idiot og et svin på banen. Jeg synes det har vært godt å få nye impulser og få vist meg ordentlig frem, forteller dansken.

En ny start i Trondheim

Selv om Jensen fortsatt hater FCK, har overgangen og flyttingen til Trondheim gitt han en ny start.

Allerede i sin første obligatoriske kamp for Rosenborg ble han den store helten. Fra rundt 25 meter banket dansken ballen opp i vinkelen, og sørget for at Rosenborg slo Odd 1–0 i Skien.

En perfekt start, som Jensen har fulgt opp.

Mike Jensen

MATCHVINNER: Mike Jensen jubler foran Rosenborg-supporterne etter sitt første eliteseriemål.

Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB scanpix

Allerede i debutsesongen gjorde han seg bemerket med sin oppofrende og energiske spillestil. Han fikk også vist frem et knallhard skudd, ved flere anledninger.

– Førstesesongen var ok. Vi var nære med å vinne både cup og serie, men en av grunnene til at jeg valgte Rosenborg var for å vinne noe, ikke bli nummer to, forteller Jensen.

Oppturen

Under Per Joar Hansen ble dansken brukt mye som sentral midtbanespiller. En posisjon han var kjent med fra Brøndby, og i utgangspunktet trivdes godt med. Men da var først som da Kåre Ingebrigtsen begynt å rendyrke Jensen som indreløper at han virkelig blomstret.

Ingebrigtsen tok over laget høsten 2014. Rosenborg vant ni av de ti siste kampene på slutten av sesongen. Jensen ble for andre år på rad stemt frem til Årets spiller i Rosenborg

– I mine to første sesonger spilte jeg mye sentral midtbane, og det er først etter at jeg begynte å spille indreløper at jeg virkelig har fått det til. Jeg føler at den rollen jeg har nå er skreddersydd for meg. Jeg har fått utviklet mitt offensive spill mer, med mål, assists og kreative ting, sier Jensen.

En eventyrsesong

jensen løper

SCORET I CUPFINALEN: Mike Jensen sikret Rosenborg-seier i cupfinalen med sin 2–0 scoring mot Sarpsborg 08

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Målscoreren fra cupfinalen har vunnet det som er å vinne i år. Cupfinalen, serien og NISOs årets spiller. En kåring Jensen selv setter ekstra høyt, fordi det er en pris som er stemt frem av alle eliteseriespillerne.

– Det er ofte individualister som blir valgt til slike priser, ikke lagspillere som legger ned hard arbeid. Det er stort og dette er noe jeg vil se tilbake på. Jeg tror også at dette har utviklet meg på en god måte. Jeg var egentlig ikke kaptein da sesongen start, men tror kanskje at det har gjort at jeg automatisk har prøvd litt hardere, forteller 27-åringen.

Stor stjerne hos fansen

STOR STJERNE: Mike Jensen har gjennom sine tre år i Rosenborg opparbeidet seg ei stor stjerne hos RBKs mange supportere.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Drømmer om landslaget

Selv om Jensen har storspilt på klubblaget Rosenborg, har spill med flagget på brystet uteblitt.

– Det er ikke noe jeg kan gjøre noe med og man kan ikke trene mot det. Den eneste måten jeg kan vise meg frem er i Rosenborg, sier Jensen.

– Selvfølgelig har jeg vært skuffet, men det er stor konkurranse på min plass. Både Christian Eriksen (Tottenham), Thomas Delaney (FC København), Michael Krohn-Dehli (Sevilla) og Pierre Emile Højbjerg (Schalke 04) spiller der. Likevel, det er fortsatt en drøm og et mål, fortsetter han.

Mike Jensen og Alba

FAR OG DATTER: Mike Jensen flyttet til Trondheim med familien. Her med datteren Alba.

Foto: Privat

Men kanskje kan ansettelsen av Åge Hareide gi RBK-kapteinen litt hjelp. Hareide har selv vært Rosenborg-trener og kjenner norsk fotball godt.

– Jeg har hørt bra ting om han av andre, og vet jeg at han har gjort det godt både i Brøndby, Rosenborg og Malmö. Utover det så kjenner jeg han ikke, forteller Jensen.

Kunne vært fint å avslutte i RBK

Landslagsspill eller ei, Mike Jensen trives så godt i Trøndelag og Rosenborg at han godt kan tenke seg å bli værende. Til neste år skal RBK forsøke å kjempe seg tilbake i det aller øverst selskap, nemlig Mesterligaen. Det er en stor gulrot, både for spillerne og klubben.

– Det ville vært utrolig stort å kvalifisere oss til det aller, aller høyeste nivået. Ikke bare for klubben, men også for spillerne. Vi er nødt til å være ydmyke og ikke slappe av. Vi har masse å jobbe med i før neste sesong, sier Jensen.

– Jeg har kontrakt til 2018 – og det er sånn at hvis jeg ikke kunne sett meg være her til 2018 hadde jeg ikke signert. Det kunne vært fint å avslutte å kanskje avslutte karrieren i Rosenborg, eller Brøndby, smiler Jensen.