Hopp til innhold

Winge er lei kritikken

Årets spelregissør Stein Winge har fått nok av det han karakteriserer som usaklig og ukvalifisert kritikk av sin versjon av "Spelet om Heilag Olav".

Stein Winge
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

- De fleste har ikke sett det eller vært her. At en biskop uttaler seg uten å ha sett stykket, er latterlig. Men det verste er at en av mine samtidige, gamle kolleger uttaler seg som han gjør. Jeg syns dette er etisk sett helt på trynet. Han kjenner meg altfor godt til å gjøre dette, og jeg syns det er pinlig, tordner Winge.

Homlungs uttalelser provoserer

Både fungerende biskop i Nidaros, diverse politikere og spelregissør gjennom 12 år, Arnulf Haga, har advart mot Winges omarbeidelse av stykket.

Men det er først og fremst uttalelsene fra teatersjef Otto Homlung ved Trøndelag teater som nå får Stein Winge til å reagere.

Homlung, som har 11 års fartstid som spelregissør, mener at Winge provoserer og mangler respekt når han velger å gå bort fra den kristne mirakel-versjonen av spelet.

- Spelet er et kristent spel, uansett fra Winge i sin historieløshet kan komme til å si, uttalte Homlung til NRK Trøndelag før helga. Han frykter imidlertid ikke at spelet dør etter at Winge er ferdig med det: - Winge forgår, men spelet består!

Stein Winge er svært kritisk til språkbruken kritikerene har tatt i bruk, og da først og fremst Otto Homlung.

- Ottos innlegg er ikke noe debattinnlegg, det er bare verdt en spypose. Jeg har ikke lagt opp til en avkristning, vi har bare sett kritisk på de hendelsene som fins. Og dette stykket er jo ikke akkurat et mesterverk. Vi dreper ikke spelet, vi setter nytt liv i det, sier Winge, som hevder at han har full støtte blant de medvirkende ved årets spel.

Overraska over oppmerksomheta

- Folk som utenfra blir overraska, og lurer på hva som skjer her, og hva slags miljø det er her. Jeg tror også selve ledelsen er plaget av denne indre taliban-kjernen.

I tillegg kommer korister og musikere til meg og sier at de trodde de kjente stykket, men nå lytter de til teksten og får nye opplevelser. De våkner til liv, sier Winge.

Stein Winge er mildt sagt overraska over at hans bearbeiding av Olav Gullvågs stykke fra 1954 kan få slik oppmerksomhet.

- Jeg bearbeider jo Shakespeare, Ibsen og Tsjekov - plutselig skal Gullvåg være noe helt anna. Selv gode forfattere må tåle å gjennomgå en del forandringer i kraft av tida og tidas krav, tordner Winge.

Eir Inderhaug, Anders Baasmo Christiansen og Stein Winge.

Eir Inderhaug og Anders Baasmo Christiansen er blant skuespillerne i Winges stab.