NRK Meny
Normal

Washington Mills uten kraftavtale

Washington Mills i Orkanger satser på å komme seg gjennom denne vinteren uten en kraftavtale, og må derfor senke produksjonen.

Smelteverket Washington Mills Orkanger

Smelteverket i Orkanger tror de klarer seg uten permitteringer, selv om bedriften ikke har en kraftavtale.

Foto: NRK

Ole Johan Svorkdal

Administrerende direktør Ole Johan Svorkdal sier at Statkraft ikke er det eneste alternativet til en eventuell kraftavtale.

Foto: NRK

Betingelsene som Washington Mills er tilbudt har vært for dårlige til at bedriften har skrevet under på noen kraftavtale.

Dermed må de kutte i produksjonen for å klare å komme seg gjennom resten av vinteren.

– Dette har vi tenkt å fortsette med så lenge det er kaldt og høye strømpriser, og vi regner med at markedet vil normalisere seg mot ettervinteren og våren, sier Ole Johan Svorkdal, som er administrerende direktør for Washington Mills.

Fører ikke til permitteringer

Smelteverket er Orkangers største arbeidsplass, men Svorkdal sier at ingen kommer til å bli permittert som følge av produksjonssenkingen.

– Vi vurderer ikke noen permitteringer så lenge dette varer i en relativt begrenset tidsperiode, forteller han.

En kraftavtale sikrer en forutsigbar leveranse og pris på strøm, men Svorkdal sier de ikke vil inngå en slik kontrakt før de er fornøyd med betingelsene.

– Vi må forhandle fram priser og betingelser med en kraftleverandør som gjør at det er attraktivt for oss å inngå en langsiktig avtale.

– Er Statkraft det eneste alternativet?

– Nei. Det er andre leverandører i markedet som vi kan forholde oss til, sier han.

– Har dere noe konkret på gang?

– Akkurat nå har vi ikke det, men vi kommer til å ta kontakt med kraftleverandører når den verste delen av vinteren har gitt seg, svarer Svorkdal.

– Statkraft sitter med kortene

– Statkraft må bidra raskere og mer offensivt for å få på plass langsiktige kraftavtaler med de kraftforedlende industribedriftene som nå står uten slike avtaler, sier Tore O. Sandvik (Ap), som er fylkesordfører i Sør-Trøndelag.

Like før jul inngikk Norske Skog på Skogn en kraftavtale med Statkraft som sikret papirfabrikken videre drift og forutsigbare strømforhold i tolv år framover.

Sandvik minner om at det fortsatt er mange viktige bedrifter som ikke har fått til en lignende avtale ennå.

– Det er Statkraft som sitter med kortene når det gjelder slike avtaler. De har et særskilt ansvar for å bidra til at vi unngår redusert produksjon og permitteringer som følge av manglende langsiktige avtaler, sier fylkesordføreren.