NRK Meny
Normal

Vurderer tiggeforbud

- Det har antatt slike dimensjoner at folk synes det er plagsomt, sier Arbeiderparti-politiker Hans Svein U. Wendelbo.

Tigging
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

De siste årene har flere og flere tiggere fra Øst-Europa slått seg til ro i Trondheim. Internasjonalt utvalg i Sør-Trøndelag Arbeiderparti vurderer nå å anbefale et forbud mot virksomheten.

- Jeg skal være forsiktig med å konkludere i noen som helst retning, men jeg tviler på at det er så veldig mange som synes det er akseptabelt å ha det sånn som det er i dag, sier Hans Svein U. Wendelbo fra partiet.

Rumenere

Det er hovedsaklig fattige mennesker fra Romania som har kommet til Trondheim for å tigge penger. Wendelbo er bekymra for utviklinga.

- Den tigginga som foregår er uheldig for alle parter. Det er sosialt fornedrende for de som holder på med det, og politiet rapporterer også om at en del av det er organisert, sier Wendelbo til NRK.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Tigging på gata i Trondheim

Problemet med tiggere fra Romania har vært økende i Trondheim de siste årene.

Utvalget har foreløpig ikke tatt noe endelig standpunkt om et eventuelt forbud, men Wendelbo går langt i retning av å antyde at det er noe de vil se nærmere på framover.

- Det vil vel ikke være uventa hvis vi muligens må gå lovveien på dette området. Men nå får vi la debatten gå, så få vi se hvordan det utvikler seg.

Frp: - Velkommen etter

Fremskrittspartiet i Trondheim har ved flere anledninger tatt opp saken i bystyret, men blitt avvist når de har tatt til orde for et tiggeforbud. Justisminister Knut Storberget har også sagt at det ikke vil være mulig for enkeltkommuner å vedta et slikt forbud.

Samtidig har justisministeren gitt ros til Bergen og Drammen, som har sørga for at alle som har tenkt å tigge må rapportere til politiet først. I disse byen er nemlig tigging definert som innsamling av penger. I fjor høst varsla ordfører Rita Ottervik at samme praksis kan innføres også i Trondheim. Men lite har skjedd hittil.

- Nei, jeg har ikke merket noen forbedring i bybildet, og vet heller ikke om dette har trådt i kraft. Jeg tror imidlertid at det eneste som vil fungere er et lokalt forbud mot aggressiv tigging, og det er et gledelig skritt i riktig retning dersom krefter i Arbeiderpartiet følger etter det vi har foreslått i flere år, sier Kristian Dahlberg Hauge fra Fremskrittspartiet i Trondheim til NRK.

Kristian Dahlberg Hauge

Kristian Dahlberg Hauge, Fremskrittspartiet.

Foto: Morten Andersen / NRK

Sponset skolegang

Et forbud er imidlertid ikke det eneste det internasjonale utvalget i Sør-Trøndelag ønsker å se på for å få bukt med tigginga. De vil nå be Trondheim kommune ta initiativ til å fremme kunnskapsbygging og arbeid i tiggernes hjemland.

- Det må gå an å delfinansiere prosjekter i de landene de fleste tiggerne kommer fra. Ved å gå inn med midler på yrkesskoler i eksempelvis Romania, kan de som bor der få nødvendig kompetanse til å skaffe seg arbeid. Da unngår vi at mange søker til den tigginga folk synes er plagsom, og som jeg ser på som en grobunn for fremmedfrykt og fremmedhat, sier Hans Svein U. Wendelbo.

Tigging
Foto: NRK

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Om få uker er en ny film som dokumenterer 100 Rosenborg -år klar
Fjellklatreren Adam Ondras suksess i Hanshelleren har gitt Flatanger omtale langt utenfor Norges grenser.