NRK Meny
Normal

Vurderer å skille menn og kvinner i hybelhus

Trondheim kommune vurderer å opprette egne avdelinger for menn og kvinner i det kommunale hybelhuset for rusmisbrukere. Både beboere og ansatte forteller om seksuelle overgrep og vold i huset.

Valøya 2

I dette hybelhuset bor det 40 rusmisbrukere. Beboere forteller om uholdbare boforhold på grunn av vold og trakassering. Illustrasjonsbilde fra hybelhuset.

Foto: NRK

Det bor 40 rusmisbrukere i det kommunale hybelhuset på Valøya i Trondheim og mange av dem forteller at de lever med bråk, uro, vold, overgrep og rusmisbruk.

– Kvinner blir seksuelt trakassert og forsøkt voldtatt til tross for vakthold og ansatte, forteller en mann som bor på hybelhuset til NRK.

Vil skille menn og kvinner

Derfor vurderer Trondheim kommune å opprette egne avdelinger for menn og kvinner for at det skal bli tryggere for dem som bor i det kommunale hybelhuset for rusmisbrukere.

Wenche Landbakk er enhetsleder for rustjenester i Trondheim kommune. Hun tror dette kan bidra til å redusere overgrep og vold.

– Jeg tror dessverre ikke at dette er noe vi kan få helt vekk. Men vi kan kanskje forebygge mer ved å ha kvinner og menn atskilt, sier Landbakk.

Hybelhuset Valøya

En kvinnelig beboer føler seg ikke trygg på det kommunale hybelhuset. Det er jevn bruk og omsetning av narkotika. Hun låser døra til leiligheten hun bor i.

Foto: NRK

Vil ha trygge boforhold

Landbakk ønsker trygghet for dem som bor på det kommunale hybelhuset og da må det gjøres tiltak.

– Det er spesielt i forhold til dette med å blande menn og kvinner. I Trondheim kommune har vi fra før et rent kvinnetiltak som vi har gode erfaringer med, sier Landbakk.

Hybelhuset Valøya

Trondheim kommune vurdere egne avdelinger for menn og kvinner i dette hybelhuset for rusmisbrukere på Valøya.

Foto: NRK

En kvinnelig beboer forteller om frykten hun lever med hver dag i hybelhuset.

– Går du ut i gangen risikerer du å bli slått med kjetting. Det er trygt når du låser døra til leiligheten, forteller hun til NRK.

Beboere forteller om en jevn omsetning og bruk av narkotiske stoffer. Noen blir så dopet at de ikke klarer å følge med.

Sikkerhetsvakter

Fagleder for rustjenesten i Trondheim, Gerd Østby Strømman, er godt kjent med problemene rundt hybelhuset.

– Det skjer både vold, trusler og overgrep. Når vi oppdager det oppfordrer vi til anmeldelse, sier hun.

Hybelhuset er overvåket med kamera og sikkerhetsvakter. Det som skjer inne i beboernes egne leiligheter er utenfor vaktens kontroll. Også i 2013 fortalte NRK historien om overgrep på dette hybelhuset på Valøya.

Beboere ved hybelkollektivet Valøya sliter med en tøff hverdag.

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.