Vurderer å la alle høgskoler bli universitet

Arbeiderpartiet har nedsatt et utvalg som skal stake ut en ny politikk for høyere utdanning. Utvalget kan ende med å foreslå at Norge ikke lenger skal ha høgskoler.

Rotvoll, Høgskolen i Sør-Trøndelag

HiST, her ved avdelingen på Rotvoll i Trondheim, ble fra nyttår av en del av det nye NTNU.

Foto: Margareth

Det skriver nettavisen Khrono.

Utdanningspolitisk talsperson i Ap, Marianne Aasen

Utdanningspolitisk talsperson i Ap, Marianne Aasen, mener systemet i dag ikke er godt nok.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Begrepene som universitet og høgskole har mistet mening. Det er ganske mange byråkrater i sektoren som nå jobber med å få på plass kriterier for hva som skal være hva. For folk utenfra er det som skjer nå, komplett forvirrende, sier Aps utdanningspolitiske talskvinne Marianne Aasen.

Nytt utvalg

Hun skal lede det nye utvalget, som består av tidligere statssekretærer, ekspedisjonssjefer, nåværende næringslivsfolk og studentpolitikere.

Utvalget skal levere sine innspill til Aps landsmøte våren 2017.

– Det er ganske umulig å forstå hvorfor Agder, Nesna og Høgskolen i Sør-Trøndelag for eksempel er universiteter nå, og at Nord universitet kanskje ikke kan være det lenger? Dette er ingen god situasjon, sier Aasen og sier hun mener at det er på tide å tenke nytt rundt dette.

Ferdig til sommeren

Ved årsskiftet gikk en rekke mindre høgskoler over til å bli universiteter fordi de fusjonerte med større universiteter.

Landets to største høgskoler, Høgskolen i Oslo og Akershus og Høgskolen i Sørøst-Norge sliter samtidig med å få universitetsstatus.

Utvalget skal ha sitt første møte førstkommende mandag.

Forslagene skal være ferdig utarbeidet før sommeren.

Vil ha tydeligere profiler

Norsk studentorganisasjon (NSO) mener at institusjoners faglige profil er det viktigste å gjenspeile i institusjonenes tittel.

I en mail til NRK Trøndelag skriver leder Therese Eia Lerøen dette:

«NSO mener at det tradisjonelle skillet mellom universitet og høyskoler er i ferd med å forsvinne. Vi skulle sett at tittel baserte seg på institusjonenes rolle og faglige profil og derfor ha fagspesifikke navn som NTNU og NMBU

To nye universiteter i januar

Fra og med nyttår ble Nord universitet, med hovedsete i Bodø, en fusjon mellom Universitet i Nordland, som gikk fra høgskole til universitet i 2011, Høgskolen i Nesna og Høgskolen i Nord-Trøndelag.

I tillegg ble det nye NTNU dannet – en fusjon mellom NTNU, høgskolene i Trondheim, Gjøvik og Ålesund.

Én av motivasjonsfaktorene for å slå seg sammen med høgskoler var å gi studentene studietilbud som henger bedre sammen.