NRK Meny
Normal

Vottemysteriet fikk sin løsning

Frode (46) fikk to hjemmestrikkede ullvotter til jul. Begge var venstrevotter. Etterlysningen hans etter den som fikk to høyrevotter er til nå delt nesten 6000 ganger, og nå er mysteriet endelig blitt løs.

Fikk to venstrevotter til jul.

Stor var forbauselsen da Frode Eriksønn Krogseth-Skauby pakket opp to like venstrevotter i julegaven fra hans mor.

Foto: Facebook / Frode E. Krogseth-Skauby / NRK

Frode Eriksønn Krogseth-Skauby.

Frode Krogseth-Skauby tar vottefadesen med et smil. Han er likevel glad for at det nå ser ut til at han får et nytt par med én vott for hverhånd.

Foto: Privat / NRK

FAcebook-etterlysning av høyrevotter.

Etterlysningen, som ble lagt ut sent julaften, ga enorm respons på Facebook.

Foto: Facebook / Frode E. Krogseth-Skauby / NRK
"En eller annen plass i Midt-Norge, eller kanskje langt vekke, sitter det en mann med et par bladvotter som kanskje akkurat nå er utpakket, og som når han ser godt etter finner ut er to høyrevotter."

Slik innledet Frode Eriksønn Krogseth-Skauby (46) sin oppdatering på sin Facebook-side julaften

Hjemme på Tolga i Østerdalen sitter han nemlig med to venstrevotter.

"Hvis noen kjenner mannen med høyrevottene, så ønsker mannen med venstrevottene å komme i kontakt for utførelse av en enkel byttehandel."


Kjøpt på Byåsen i Trondheim

Ifølge Frode Krogseth-Skauby ble venstrebladvottene kjøpt fra en eldre kone som satt på Byåsen butikksenter sammen med andre strikkekoner som solgte sine håndverk.

– Min 82 år gamle mor ble svært lei seg for at det ikke var én vott til hver hånd i pakken, sier Frode Eriksønn Krogseth-Skauby til NRK.

Som den moderne og opplyste mann han er Frode klar over farene med å legge slike etterlysninger ut på Facebook, "fordi det kan spre seg uten kontroll som ild i tørt gress", som ha skriver på sin Facebook-side. Men lysten på å få tak i høyrevotten ble for stor. "Dei i vei, venner!", var oppfordringen julaften.

Og delt har venner gjort. Og venners venner. Og venners venners venner. Til nå har nesten 6000 delt etterlysningen hans.

"Dette er crazy! Nesten 5500 delinger nå! Fjesvenner går amok der ute.", skriver Frode i en oppdatering.

Vottestrikkekona ringte

Frode la ut etterlysningen i halv ni-tida på julaften. Ved 12-tida 2. juledag fikk han en telefon fra vedkommende som har strikket vottene. Jubelen var stor på Facebook:

"Jeg har fått en telefon fra damen som solgte disse vottene til min mor. Hun ønsket å strikke nye til meg, og sende dem i posten til Tolga. En virkelig trivelig dame var det, som pleier å sitte på Byåsen Butikksenter i Trondheim, og som selger håndarbeid sammen med andre strikkekoner. Hun var så bekymret for at jeg var sint på grunn av "feilen" med to venstrevotter, men hvem kan bli sinna på dette? Selbustrikkvotter, blide damer, jul, vinter, snø og et Facebook fra sin beste side; det kan jo ikke bli likar!"

En råd med høyrevott blir det altså for Frode. Men fortsatt lurer han på hvem som har de to høyrevottene. Facebook har kanskje svaret? Eller kanskje finnes det ingen mystisk høyrevott-mann?

– Strikkekona er ikke helt sikker på at en annen person har fått to høyrevotter. På telefon var hun åpen for at hun hadde gjort en feil i julestria, sier Frode.

Mysteriet ble løst

Og etter at saken ble kjent på sosiale medier fikk vottemysteriet en løsning til slutt.

– Det ringte ei dame som husket at min kjære mor hadde kjøpt disse vottene på Byåsen butikksenter, og at dette skulle være en julegave til meg, forteller Krogseth-Skauby til Adresseavisen .

Kvinnen som solgte vottene kontaktet hun som hadde strikket dem, og dermed ble det orden på sakene.

– Kvinnen som strikket vottene hadde ikke fått med seg alt styret, men nå lover hun å strikke et helt nytt par til meg, og så sender jeg tilbake de to venstrevottene, sier Krogseth-Skauby til avisa.