Hopp til innhold

Forsikringssaker i kø etter styrtregn i Trondheim

Det voldsomme uværet onsdag kveld førte til oversvømmelser og vannskader. Byens største kinosenter ble spesielt hardt rammet.

Det er ikke det at Trøndelag var knusktørt fra før, men det voldsomme regnskyllet i Trondheim onsdag kveld tok likevel kaka.

Oversvømte kjellere, vannskader på sykehjem, kumlokk som løftet seg og på Nova kinosenter fosset vannet inn. Der har to pumpebiler gått i hele natt.

– Våre ansatte prøvde å dekke til de tingene som helst ikke skal bli våte, sier kinodirektør Arild Kalkvik, som ikke kan åpne kinosenteret igjen før fredag.

Travel natt for brannvesenet

Brannvesenet hadde nesten alt av mannskap ute for å rense avløp og få vannmassene vekk.

– Vi hadde et titalls oppdrag, hovedsakelig i sentrum. Flere leiligheter fikk vannskader, sier Andre Lindgjerdet hos Brannvakta.

Også hos skadebegrensningsfirmaet Polygon har det vært ei meget travel natt, forteller skadetekniker Jan Egseth.

– Det har gått i ett. Det blir mange forsikringssaker, sier han.

Og det var ikke bare regn som ble sluppet fra himmelen. Meteorologisk institutt registrerte rundt 400 lynnedslag i Trøndelag i går kveld og natt.

Uvær på konsert med Åge Aleksandersen 3. aug. 2022

12.000 publikummere var på Festningen for å høre Åge Aleksandersen og Sambandet. Bandet måtte ta en pause da lyn og regn herjet som verst, men kom tilbake og fullførte konserten.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

– Det virker som om dette skjer oftere nå

Fordi avløpssystemet ikke greide å ta unna vannet, kom det vann opp fra både sluk og toaletter.

Egseth fra Polygon sier det virker som denne typen styrtregn skjer oftere og oftere.

– Det er enorme mengder på kort tid.

De siste ti årene har forsikringsselskapene utbetalt en samlet erstatning på rundt 30 milliarder kroner (KPI-justert) for skader på bygning og innbo, samt skogskader fra naturhendelser eller vær. Størstedelen av utbetalingene skyldes vannskader i tettbebygde strøk.

Trikkeskinnene i Trondheim feies etter uværet

Torsdag morgen måtte kommunens folk ut for å feie trikkeskinnene etter uværet.

Foto: Morten Karlsen / NRK

– Derfor er det viktigere enn noen gang å forebygge og vedlikeholde egen bolig, og spesielt viktig er det å ta vare på taket sitt. Halvparten av skadene vi registrerer på hus og boliger er vannskader, og en fjerdedel av disse skyldes utett tak og vegger, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i forsikringsselskapet Fremtind.

Nielsen kommer med flere råd til hvordan man kan forebygge vannskader på boligen sin.

Vi i NRK slapp heller ikke unna vannmassenes vrede: På Tyholt i Trondheim var det surfeføre i 1. etasje, og vårt P1-studio var også våtere enn vi foretrekker.

Og på torsdag er det meldt mer regn ...

Dette synet møtte NRKs nyhetsvakt tidlig torsdag morgen.