Sløser strøm for en kvart milliard i året

Norske badeanlegg sløser bort 250 millioner kroner årlig på strøm, viser forskning ved NTNU. Men mye kan spares på nye energiløsninger.

Luftige svev i Pirbadet

Nye energiløsninger og sparetiltak vil kunne spare norske svømmeanlegg for inntil 250 kilowattimer strøm årlig, sier forsker.

Foto: Tor Beisvåg

Wolfgang Kampel fra NTNU har skrevet en doktorgradsavhandling om energieffektiviteten ved norske svømmeanlegg. Han fant enorme innsparingsmuligheter.

– Det jeg kom frem til var 250 millioner kilowattimer. Det tilsvarer 250 millioner kroner. Men det må investeres for å kunne hente ut potensialet, og mange av svømmehallene er så gamle at det ikke alltid lønner seg å rehabilitere dem, sier han.

Går mye energi rett i sluket

Wolfgang Kampel

Landets svømmeanlegg må satse på bedre energiløsninger, sier forsker ved NTNUs institutt for bygg, anlegg og transport, Wolfgang Kampel.

Foto: NTNU

Kampels undersøkelse viser at pengene kan spares ved satsing på varmepumper, energigjenvinning fra luft og ikke minst fra varmtvann.

– I en svømmehall bruker man veldig mye vann. Folk dusjer to ganger, og det trengs mye vann til å skylle filtrene. Dette vannet holder rundt 30 grader, og da er det mye energi som går rett i sluket, sier han.

30 VVS-ingeniørstudenter fra Høgskolen i Sør-Trøndelag har analysert energibruken i Trondheims store svømmeanlegg, Pirbadet. Studien viser blant annet at et av ventilasjonsanleggene i badet kunne gjenbrukt 70 prosent av energien, mot 19 prosent i dag.

Bassenget sto nytt i 2001 og har ikke gjenvinning av avløpsvannet. Men nå skal det tekniske anlegget utbedres for 6,5 millioner kroner. Det skal også bygges to nye opplæringsbasseng med siste nytt i teknologi.

LES: NSB kan spare 1847 bilreiser rundt jordkloden

Kan spare energi på flere områder

Pirbadet i Trondheim

Pirbadet i Trondheim åpnet i 2001, og må nå utbedre det tekniske anlegget.

Foto: Trond Moksnes

Det synes student Ørjan Schei er bra. Han står med en måler festet til en ventil i kjøleaggregatet og er ikke fornøyd med det han kan lese av.

– Her tapes halvparten av trykket fra denne pumpa. Hvis man får redusert dette trykkfallet, trenger man ikke kjøre så stor effekt på pumpa og det spares mye energi.

Student Even Langset har vært med på å overvåke dataanlegget i Pirbadet.

– Det er mye å hente på gjenvinning av ventilasjon, sier han.

LES: Dette borettslaget får solceller på taket