Voldsforsker: – Veldig grov og totalt uakseptabel vold

Voldsforsker karakteriserer episoden på Charlottenlund videregående skole som veldig grov og oppfordrer også elever til å slette videoen fra sine sosiale medier.

Ragnhild Bjørnebekk

Ragnhild Bjørnebekk karakteriserer episoden på Charlottenlund videregående skole som veldig grov og totalt uakseptabel. Bjørnebekk forsker på vold, ved Politihøgskolen i Oslo.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen i Oslo reagerer kraftig på voldsepisoden som fant sted på Charlottenlund videregående skole torsdag forrige uke.

Veldig grov vold

En guttegjeng skal ha lokket med seg en elev i en av skolens garderober. Deretter gikk en av guttene i gjengen til angrep på offeret.

– Denne formen for vold er veldig grov og total uakseptabel. Det er også veldig skremmende når den kommer inn i skolen, sier Bjørnebekk.

Voldsforskeren mener at det i et historisk perspektiv kan være mange motiver bak hendelser som denne.

– Dette er en lang historie. For 20 år siden startet det opp med at det var rasistiske grupper som gikk ut på gata og tok tilfeldige personer og banket dem opp og filmet det. Da var motivet å vise fryktrespekt, og vise at man var farlig sånn at folk skulle holde seg unna dem.

Hun ser også likhetstrekk til voldelige oppgjør mellom gjenger.

– Vi har også hatt gjengoppgjør som har blitt filmet og lagt ut, hvor volden har vært veldig grov. Da har det vært andre typer motiv, for eksempel hevnmotiv og da er det noen som de ønsker å ramme og går til angrep på dem. Av og til så er det hatgrupper som går til angrep på etniske grupper som de hater.

Bjørnebekk mener det er et fellestrekk at voldsutøverne har et behov for oppmerksomhet.

– Ofte ønsker de å komme i sentrum, og å bli sett for å vise hvor farlige de er. Flere har et forkvaklet syn på vold fordi de tror at vold gir dem respekt, mener hun.

Oppfordrer til å slette video

Voldsforskeren mener videoen som nå er spredd i sosiale medier bør slettes av dem som har den. Hun peker på at lidelsen til den som er offer blir større når opptak spres av elever på nettet.

– Det er viktig at videoer som den vi ser her ikke spres på nettet. Lidelsen til den som er offer blir mye større når den blir formidlet videre og når veldig mange mennesker, sier Bjørnebekk.

Tar ut tiltale om kort tid

Politiadvokat Alf Rune Nilsen beskriver saken som stygg, og varsler at tiltale tas ut om kort tid på grunn av sakens alvorlighetsgrad.

Alf Rune Nilsen

Politiadvokat Alf Rune Nilsen varsler at en alvorlig tiltale vil komme raskt.

Foto: Erik Waatland / NRK

– Vi har et godt bilde av saken, og vil ta ut tiltale om kort tid – en meget alvorlig tiltale. Dette dreier seg om en guttegjeng som har pådratt seg flere voldssaker. Politiet har satt inn store ressurser på dette, sier Nilsen

NRK har tidligere i dag publisert en kort snutt av opptaket i en sladdet versjon.