Vold og trusler i konfliktrådene

Vold og trusler gikk igjen i sakene som havnet hos konfliktrådene i Trøndelag i fjor.

Konfliktrådet i Nord-Trøndelag

Konfliktrådet i Sør-Trøndelag hadde flere saker i fjor, i nordfylket hadde man færre saker.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

300 av de 645 sakene som ble behandlet i konfliktrådet i Sør-Trøndelag handlet om vold, trusler og krenkelser, skriver rådet i sin oppsummering av 2014.

De hadde flere saker i fjor enn året før.

Nedgang i nordfylket

I Nord-Trøndelag var slåssing, slag og spark gjengangerne.

De behandlet 263 saker i fjor, noe som er færre enn i 2013.

Astrid Lutdal Skjetne

Astrid Lutdal Skjetne leder konfliktrådet i Nord-Trøndelag.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Jeg tror ikke det handler om at det er en nedgang i kriminaliteten eller behovet for å snakke sammen. Men vi er jo avhengige av at noen henviser saker til oss eller tar kontakt, og da må kjenne til at vi eksisterer, sier Astrid Lutdal Skjetne, konfliktsrådsleder i Nord-Trøndelag.

Behandler saker med ungdom

Konfliktrådet i Sør-Trøndelag behandlet 25 saker om ungdomsstraff og ungdomsoppfølging. I nordfylket behandlet man 16 slike saker.

Målet er at flere unge skal ta straffen sin via konfliktrådet.

Jonny Bäckström

Ungdomskoordinator Jonny Bäckström.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Det tror vi handler mye om at vi har fokus på de gjenopprettende prosessene. Ungdommene skal si ja til å møte offer eller berørte i disse sakene før de blir vurdert for ungdomsoppfølging eller ungdomsstraff, sier ungdomskoordinator i Nord-Trøndelag Jonny Bäckström.

Når de unge møter offer eller berørte, tar de mer ansvar for sin egen straffegjennomføring, sier han.

– Jeg tror det er en viktig årsak til at vi får en del saker.

Politiet mener ordningen er vellykket.

– Av dem som har fått ungdomsoppfølging har vi merket en betraktelig nedgang i nye lovbrudd. Mange av dem har ikke noen nye saker på seg, sier Silje Valstad, politiadvokat i Nord-Trøndelag politidistrikt.

Video fra Trøndelag

Nå åpner over fire mil med nye skuterløyper i Tydal. Kommunen er den første som åpner løyper for rekreasjonskjøring i Sør-Trøndelag.
Arnt Helge Volden gjorde et oppsiktsvekkende funn da han gikk seg på et hvalbein i Agdenes. som trolig er mellom 8000-12000 år gammel i Agdenes
Trøndere har alltid satt pris på en god kopp kaffe, men for 20 år siden ble vi introdusert for en ny smaksopplevelse - siden da har det dromedar kaffebar blitt en stor og sentral del av Trondhjems kaffekultur .