Voksne vil lære seg å svømme

I Dampsaga svømmebasseng plasker syv voksne menn og en voksen dame rundt i vannet. Felles for dem alle er at de har flyktningebakgrunn, og at de vil lære seg å svømme.

Svømmekurs for flyktninger

Oddbjørn Floan viser Mohammad Hassan Isak hvordan man gjør crawl.

Foto: Rikke Lunde Andersen / NRK

Svømmeopplæringen var noe flyktningene selv ba om, da Steinkjer kommune startet opp prosjektet «Sprek bosettingskommune».

Viktig å lære

– Det er viktig at vi lærer oss å svømme. Norge er et land med mye kyst, og derfor burde alle kunne svømme, forteller Tigist Ketema fra Etiopia. Dessuten synes hun svømming er morsomt.

Flyktninger ba om svømmeopplæring

Arafat Mohammad Abda, Mohammad Hassan Isak, og Tigist Ketema synes det er viktig og morsomt å lære å svømme.

Foto: Rikke Lunde Andersen / NRK

– Når vi har lært å svømme, kan vi kanskje begynne å bruke svømmehallen på fritiden, sier hun.

– Det er klart at svømmeundervisning er viktig for alle. Men denne gruppen her har lavere svømme- og livredningsferdigheter enn de fleste normenn, sier Oddbjørn Floan, som er svømmeinstruktør og testleder ved Idrettens testsenter i Nord-Trøndelag.

Svømmekurs for flyktninger

Deltakerne lærer å flyte i vannet, først med hjelp av flytebrett.

Foto: Rikke Lunde Andersen / NRK

Kan redde liv

I tillegg til at deltakerne lærer seg å svømme, skal de også gjennom et livredningskurs ved slutten av svømmeopplæringen. Mohammad Hassan Isak fra Somalia synes det er viktig at de lærer seg dette.

– Jeg bruker ofte å gå ned til elven og fiske med venner. Da er det viktig å kunne svømme, for hvis noe skjer så kan det kanskje være med på å redde liv, sier Isak.

Prosjektet «Sprek bosettingskommune» startet opp i fjor, for å få flyktningene som kom til Steinkjer til å bli mer fysisk aktive.

Svømmekurs for flyktninger

Deltakerne følger engasjert med når Oddbjørn Floan instruerer dem. Fra bakerst: Tigist Ketema, Arafat Mohammad Abda, Mohammad Hassan Isak, Russom Yohannes, Idris Adim, Samuel Gaitom, Mohammad Hamdi og Maekel Malk.

Foto: Rikke Lunde Andersen / NRK

Skal komme i form

– Vi har testet flyktningene som kommer hit ved Idrettens testsenter, og vi har sett mange av dem har et lavere oksygenopptak sammenlignet med gjennomsnittsverdiene i Norge. Derfor startet vi dette prosjektet, forteller Floan.

Oddbjørn Floan

Oddbjørn Floan mener svømmeopplæring er viktig for alle.

Foto: Rikke Lunde Andersen / NRK

Grunnen til at de først kom i gang med svømmeundervisningen i år, er fordi kommunen manglet midler. Men etter å ha søkt om midler hos fylket, fikk de det endelig til, og rundt 50 flyktninger deltar på kursene.

– Jeg håper at vi kan fortsette med dette. Det var desverre ikke alle som fikk plass på de tre gruppene vi har svømmekurs for i denne omgangen. Derfor håper jeg vi kan få til nye grupper senere, sier Floan.