Vokser med flere tusen i timen

Klokken 22.50 i går ble Maria Amelie arrestert. Rundt midnatt ble det opprettet en Facebook-gruppe «Sett Maria Amelie fri». Et halvt døgn senere har gruppen over 25.000 medlemmer.

SkjermdumpMariaAmelie
Foto: Faksimile: Monica Irén Solberg Susegg / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Klokken er 09.38 når denne artikkelen blir påbegynt. Medlemstallet på «Sett Maria Amelie fri» er 8.349.

Les: – Dette gir ingen mening

Les også: – Politikerne vender henne ryggen

Engasjementet rundt arrestasjonen av Maria Amelie har vært enorm. Det er kun tolv timer siden forfatteren, flyktningen og «Årets nordmann» ble arrestert, men allerede har flere støttegrupper blitt opprettet. I tillegg til den største gruppen "Sett Maria Amelie fri" har elevene ved Nansenskolen, hvor arrestasjonen fant sted, opprettet gruppen «Slipp Maria Amelie fri!» med cirka 5000 medlemmer.

– Pinlig for Norge

Flere erklærer også sin støtte ved å skrive veggmeldinger, blant annet skriver artist Åge Sten Nilsen følgende:
«SETT MARIE AMELIE FRI!!! Dette er direkte pinlig for Norge! Og måten dette blir gjort på minner mer om gamle KGB metoder enn Norge anno 2011.»

Gir bort statsborgerskap

Flere diskusjoner har oppstått inne på Facebook-gruppene, spesielt diskuteres det hvorfor Maria Amelie må dra, når kriminelle får bli. De fleste er opprørte og går så langt som å tilby statsborgerskapet sitt.

Statborgerskapet mitt kan hun få. Er flau over Norge, og hvordan staten behandler enkeltpersoner. Oppfordrer alle som har mulighet til å stille opp i morgen... Jeg hadde gjort det om jeg var der.

Facebook-bruker

Lever i uvisshet

Maria Amelies kjæreste, Eivind Trædal, var ikke tilstede da arrestasjonen fant sted, men ble oppringt av en bekjent på stedet. Klokken seks i morges la han ut et notat på kjærestens støttegruppe.

« ... Klokka er fem, men jeg får ennå ikke sove. På venstre sida av senga ligger ennå avtrykket etter samboeren og kjæresten min Maria Amelie. Hun overnatter på mottaket under suset av fly som letter og flyr ut av landet. Jeg kom akkurat tilbake derfra, like uviss som da jeg dro. Jeg vet ennå ikke om hun vil være der i mårra tidlig, eller om hun sendes med første fly ut av landet ... »

Ved 20-tiden torsdag var hadde støttegruppen over 49.000 medlemmer.