Hopp til innhold

– Kan ha store konsekvenser for bremsesystemet

Et vogntog fikk i dag kjøreforbud etter kontroll hos Statens vegvesen.

Sprekker i Bremseskivene

Statens vegvesen oppdaget store sprekker i vogntogets bremseskiver. Her foran og på drivakslingen.

Foto: Privat

Statens vegvesen hadde tidligere i dag vogntransportkontroll på E6 ved Sandmoen i Trondheim.

Her ble tilfeldige kjøretøy tatt inn for sjekk. Et av vogntogene hadde en svært alvorlig feil.

– Det var store sprekker i to av bremseskivene på vogntoget og vi måtte gi fører kjøreforbud av vogntoget til feilen er fikset, forteller Jan Ivar Moen, fagleder for Statens vegvesens utekontroller i Sør-Trøndelag.

Jan Ivar Moen

Jan Ivar Moen er fagleder for Statens vegvesens utekontroller i Sør-Trøndelag. Han måtte i dag gi et vogntog kjøreforbud.

Foto: Privat

Sprekkene var på bremseskiven foran på bilen og en på drivakslingen. Kjøretøy ble henvist til nærmeste verksted. Alt må bli fikset opp i før vogntoget er kjørbart igjen.

Stor risiko

– Vi ser en del slike slitasje på våre kontroller. Det kommer gjerne av varmgang i bremseskivene.

Statens vegvesen har daglige kontroller. De opplever mange ulike typer feil ved vogntogene.

– Det er en stor risiko å kjøre med slike feil. Bremseskivene kan knekke sammen og det kan ha store konsekvenser for bremsesystemet, sier Moen.

Han forteller at det kan være vanskelig for en sjåfør å oppdage slike feil. Derfor er det viktig ha vogntoget på årlige vedlikeholdssjekker.

– Tunge kjøretøy skal inn til årlig kontroll. De må på normal service for at slike feil kan oppdages tidlig og vogntoget vedlikeholdes, avslutter han.

Siden januar i år har 460 vogntog blitt stoppet i bremseprøvekontroller i Møre og Romsdal og Trøndelag. Så langt har 11 av disse fått kjøreforbud og 76 fått beskjed om feil ved kjøretøyet. Dette er en forberdring fra tidligere år.

– Folk har blitt mye flinkere til å sjekke bilen sin og vi har sett en stor forberdring vedlikehold under våre kontroller, sier avdelingssjef for trafikk og kjøretøy ved avdelig Midt-Norge, Frode Børsta.

Siste fra Trøndelag