NRK Meny

Første VM på Røros er i gang

Over to hundre deltagere og to tusen hunder ble i dag ønsket velkommen og til lykke 65 mil og blodslit i verdens første VM i langdistansekjøring.

Flaggborg

Hver nasjon - sitt flagg. Femten nasjoner deltar på årets Femundløp.

Foto: Monica Irén Solberg Susegg / NRK

Artikkelen er flere år gammel.

– Målet er gjøre det litt bedre enn i fjor, sa Inger Marie Haaland og ble møtt med et latterbrøl av publikummerne. Hun kom inn på andreplass etter Sigrid Ekran under Femundløpet i fjor, som da enda ikke var et verdensmesterskap.

Et historisk øyeblikk

– Dette er et historisk øyeblikk for Røros, for de frivillige og for Femundløpet. Jeg er stolt av å ha det første langdistanse verdensmesterskapet i hundekjøring her på Røros, sa fylkesvaraordfører i Sør-Trøndelag, Arne Braut.

Han fikk sammen med blant annet visepresident for de internasjonale hundkjøreforbundet, Arild Eidsvoll, æren av å åpne Femundløpet 2011.

Video Rekorddeltakelse i Femundløpet

2000 hunder klare for Femundløpet.

– Dette er en ny rekord for Femundløpet, med over 200 deltagere. Det er en ny rekord for et verdensmesterskap i det hele og store, avslørte Eidsvoll i sin tale til de oppmøtte. .

- Målet er å slå Norge

Etter den offisielle åpningen var gjort fikk stjernene slippe til. Hver av nasjonene ble presentert og fikk utdelt flagg. Etter hvert som det ble tettere på den lille scenen, ble stemningen også fyrt opp blant deltagerne.

– Målet er å fullføre, sa en ydmyk Klas Arvidsson.

De andre svenskene var derimot ikke like beskjedne.

– Det første målet er å slå de andre svenskene. Deretter skal jeg ta nordmennene, smilte en kjepphøy Peter Karlsson.

Video fra Trøndelag

De siste årene har det blitt færre sjøfugler langs kysten. 
På Sklinna nord i Trøndelag leser forskerne økosystemet i skarvespy. Og kan makrellen kan være en nøkkel til å forstå det som skjer?
Kronprinsen meldte seg som frivillig i Starmus-show på Torvet i Trondheim.
Interessen for å være med på dugnad i fjellet har eksplodert. Turistforeningen har venteliste på nesten alle dugnader.