Hopp til innhold

Vitaly og Vladimir Klitsjko vil ta til våpen for Ukraina

De er to av landets største idrettshelter. Nå går de ukrainske tungvektsmestrene til kamp mot Putin.

T-DDcQEDA0M

VITALY KLITSJKO: Kyivs borgermester står i sitt livs tøffeste kamp.

Foto: CAMAY SUNGU / AP

Ukraina er en av verdens sterkeste boksenasjoner. Nå står de tidligere tungvektsmestrene og brødrene Vitaly (50) og Vladmir (45) Klitsjko midt i sin tøffeste kamp noensinne.

Kyivs borgermester Vitaly Klitsjko er et fjell av en mann, 201 cm høy og mer enn 110 kilo muskler. Dr. Ironfist er ikke en type du ypper med. Ikke lillebror Vladimir heller. Begge har plass i boksingens «Hall of fame» etter sine seire i ringen. Nå står de i front mot Putins invasjonshær. Til TV-programmet Good Morning Britain har Vitaly Klitsjko vært klar.

– Jeg har ikke noe annet valg. Jeg vil slåss. Som tidligere soldat er jeg klar til å forsvare landet mitt. Klar til å forsvare både uavhengigheten og landområdene til Ukraina.

Vitaly MG

EX-MILITÆR: Borgermesteren har sagt han vil ta til våpen for å forsvare Kyiv. Dette bildet er fra mars 2021.

Foto: instagram/vitalyklitschko

Den eldste av de to brødrene har militær bakgrunn. Den yngste skrev seg for tre uker siden inn i den ukrainske reservearméen.

– Det ukrainske folket er sterkt. Og vi vil forbli tro mot oss selv i denne forferdelige prøvelsen. Et folk som lengter etter suverenitet og fred, uttalte Vladimir Klitsjko

RHy2nmmR13w

ORANSJE-REVOLUSJONEN: I 2004 vant Viktor Jusjtsjenko presidentvalget med brødrene Klitsjko ved sin side.

Foto: EFREM LUKATSKY / Ap

Da Vitaly ble valgt til borgermester i Kyiv i 2014 var det med nesten 60 prosent av stemmene. Han ble gjenvalgt året etter av en enda større velgerskare. Han har også gjort forsøk på å bli både parlamentsmedlem og president i Ukraina uten å lykkes. Politisk har han stått sammen med tidligere president Viktor Jusjtsjenko og Oransjerevolusjonen, og gått til valg på en anti-korrupsjonspolitikk.

Dopingtatt før OL

Vitaly Klitsjko holdt tungvektstitler i forbundene WBC og WBO. Han hadde også det ettertraktede The Ring Magazine sitt belte. Som amatør nådde han aldri helt til topps i de største mesterskapene, selv om han ble militær verdensmester.

Før OL i Atlanta i 1996 var han tiltenkt Ukrainas plass i den tyngste vektklassen, men ble tatt for dopingbruk og utestengt.

Tre år etter tok han sin første av flere profesjonelle titler. Han er også flere ganger verdensmester i kickboksing, både som proff og amatør.

Og ikke minst – han har en akademisk tittel innen sportsvitenskap, derav kallenavnet Dr. Ironfist.

Fra 2006 kombinerte han politisk karriere og boksing. Han la opp i 2013 med 45 seire på 47 kamper i ringen.

fnDgzyZZYwE

Kallenavnet som proff var Dr. Ironfist. Får Putin smake jernneven nå?

zuw0sgvBFCc

Verdens mest hardtslående brødre oppdaterer seg på krigssituasjonen på kontoret til borgermester Vitaly.

Vladimir Klitsjko

Lillebror Vladimir Klitsjko er en aktiv stemme mot krigen også i sosiale medier.

Vitaly håndgranat

Vitaly Klitsjko la ut dette bildet på sin instagramkonto i mars 2021. Han har sagt han vil trekke i uniform ved fronten om det blir nødvendig. Foto:Instagram

T7PMitSD1AQ

STOLTE BOKSETRADISJONER: Oleksandr Usyk har tatt opp arven etter Klitsjkobrødrene og er regjerende verdensmester i fire forbund. Han har sterkt oppfordret Putin til å stanse krigshandlingene.

Lillebror ved sin side

Da Vitaly Klitsjko ble utestengt for doping, rykket lillebror Vladimir opp en vektklasse og tok plassen til storebror i Atlanta-OL. Det var ingen dårlig erstatning. Vladimir startet en enda større boksekarriere med å vinne OL-gull i 1996.

Vladimir Klitsjko og Cecilia Brækhus

BRÆKHUS: Vår boksedronning er nær venn med Vladimir Klitsjko.

Foto: Pontus Höök / NTB scanpix

Hans «record» er enda mer imponerende. På sine 69 kamper i proffringen har han 64 seire. Da han slo engelskmannen David Haye i 2011 sørget han for at samtlige belter som betyr noe i bokseverdenen, var i brødrene Klitsjkos hender.

Noe møte i ringen brødrene mellom var aldri aktuelt. Vitaly og Vladimir hadde lovet mora si at de aldri skulle bokse mot hverandre. Vladimir tapte sine titler mot Tyson Fury i 2015. I 2017 gjorde han et forsøk på å vinne Anthony Joshua sine belter, men tapte og la opp.

Nå står de skulder ved skulder i Kyiv, klare til å slåss igjen. Mot stridsvogner og kuler hjelper det neppe å være gode boksere, men boksebrødrene har status også i Russland. Deres stemme kan kanskje påvirke også i Russland.

eNIaFZfWhYc

KAMP MOT RUSSERE: De har begge møtt russiske boksere i ringen.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters