NRK Meny
Normal

Viste video av 92 døde storfe i retten: Tiltalt bonde ville ikke se

Frostating lagmannsrett (NRK): Fredag startet ankesaken mot den 37 år gamle bonden som ble dømt for at han lot 92 storfe sulte ihjel. Han forklarer at han sluttet å fôre dyrene fordi han gikk på en psykisk smell.

Døde dyr i fjøset på Jøa

Fredag startet ankesaken i Frostating lagmannsrett mot bonden som i januar ble dømt for vanskjøtsel av 92 storfe.

Foto: Politiet

Bonden ble dømt til 120 dagers fengsel for at han lot de 92 kyrne sulte ihjel i sitt eget fjøs.

Straffeutmålingen ble anket, og den 37 år gamle bonden møtte fredag i Frostating lagmannsrett for ny rettssak.

– Dette er en alvorlig mishandling av et stort antall dyr. Vi må begynne å gå inn i en atskillig høyere nivå enn det vi hadde i tingretten, sier aktor Per Morten Schjetne til NRK.

Psykisk knekk

Bonden skal ha sluttet å mate dyrene i midten av desember 2014. Det var Mattilsynet som avdekket dyretragedien under et velferdstilsyn i mars 2015.

Rettssaken gikk i Namdal tingrett i januar i år. Påtalemyndigheten ba om ett år og seks måneders fengsel, og anket dommen de mente var alt for mild.

Dyrene døde på grunn av at bonden satt i kårstua i stedet for at han var i fjøset. Tingretten går seg bort fra det gunstigste faktum i denne saken, sa aktor Schjetne i ankesaken fredag.

Strafferammen er på tre år, og påtalemyndigheten står fortsatt fast ved at ett år og seks måneder bør være straffen. Påtalemyndigheten krever også at bonden ikke får eie eller ha ansvar for noen dyrearter inntil videre.

Viste videobilder

Under rettsaken ble det vist video av hvordan det så ut i fjøset ut like etter at dyretragedien var avdekket. Videoen viste avmagrede kyr som lå i hauger.

37-åringen ville selv ikke se videobildene.

– Jeg synes ikke noe om det. Jeg synes det er veldig tragisk, sa 37-åringen under sin forklaring i lagmannsretten.

Bonden har forklart at han sluttet å fôre dyrene fordi han hadde en psykisk knekk.

Ikke aktuelt å jobbe som bonde igjen

Tingretten nærmet seg aktors påstand om at mannen ikke får drive husdyrhold. Bonden sa i lagmannsretten at han ikke bryr seg om den delen av dommen. Han forteller det er uaktuelt å bli bonde igjen.

– Etter det som skjedde skjønner kanskje de fleste at dette ikke er aktuelt for min del.

37-åringen synes det er tungt at rettssaken ikke har fått en slutt ennå. På spørsmål om hva planene hans er videre i livet, svarte tiltalte at han vil bli ferdig med rettsaken.

– Ingen vil ansette noen som kan jobbe i to-tre måneder, for så «å sitte inne». Jeg må bli ferdig med dette, og så starte en plass, sa mannen.

Det vil ta én-to uker før dom blir avsagt.

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
I over 80 år har Hugos tivoli fra Levanger holdt på. I sommer har en 25-åring overtatt som leder i familiebedriften.