NRK Meny
Normal

Viser krigshistorien gjennom dans

En ny danseforestilling skal fortelle historien om krigsfangene på Falstad på en helt ny måte. Nils Petter Molvær skriver musikken til forestillingen som har premiere høsten 2016.

Dans på Falstad

Anna Hegdahl (fra venstre), Tone Jørstad og Nils Petter Molvær vil skape en helt ny danseforestilling i Falstadskogen.

Foto: Lars Erik Skjærseth/NRK

Falstad

Over 4000 krigsfanger satt på Falstad fra 1941 til 1945.

Foto: Privat

Under 2. verdenskrig opprettet tyskerne krigsfangeleir på Falstad i Levanger. I årene 1941 til 1945 satt rundt 4000 fanger her, og mange døde under oppholdet. Nå skal de grufulle historiene fortelles på en helt ny måte.

– Kroppslig opplevelse

– Det må ha vært en sterk kroppslig opplevelse å være her, og det å hente igjen noe av det vil være noe nytt, sier prosjektleder for dans i Nord-Trøndelag, Anna Hegdahl.

For det er mange hjerteskjærende fortellinger som skal bli til dans på tidligere fangeleiren, og Hegdahl håper å nå lenger inn til tilskuernes følelser enn ord alene.

– Det vil gi oss en annen opplevelse og forståelse av hvordan det var å være her under de vanskelige forholdene, mener hun.

Usikkerheten

Nå skal dans og musikk beskrive brutaliteten, og usikkerheten. Usikkerheten om hva neste minutt ville bringe, liv eller død, eller håp.

– Nye generasjoner ønsker å gå bak historiene og finne ut hva som egentlig skjedde her. Hvordan tenkte, og hvordan var det å sitte innesperret? Vi må ta i bruk andre virkemidler for å formidle dette enn bare ord og fortellinger. Vi må få tak i de emosjonelle dimensjonene i historiene, sier direktør ved Falstadsenteret, Tone Jørstad.

Dyster fortid

Nils Petter Molvær

Nils Petter Molvær komponerer musikken til danseforestillingen på Falstad.

Foto: Preassagovva, Bjørn-Eivind Årtun

Arbeidet med den nye danseforestillingen startet i 2013, og en pilot skal være klar til høsten. Selve forestillingen skal være premiereklar i Falstadskogen med all dens dystre fortid til høsten neste år.

– Dette handler jo også om generelle empatiske følelser som jeg opplever er i ferd med å forsvinne i samfunnet vårt. Målet mitt er å røre ved viktige strenger i forhold til at vi lever på den samme planeten og er medmennesker alle sammen, sier komponisten, Nils Petter Molvær.