Virusalarm i OL: Innfører forbud mot hilsing og bruk av samme ostehøvel

PYEONGCHANG (NRK): Ekstra høy smittefare gjør at det innføres strenge tiltak for de norske OL-utøverne.

langrenn

På pressekonferansen med langrennsherrene som skal gå skiathlon, ble media bedt om å holde god avstand til Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Holund, Johannes Høsflot Klæbo og Simen Hegstad Krüger.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Vi har informasjon som tilsier at vi ser oss nødt til å løfte forsiktighet og beredskap knyttet til sykdom til aller høyeste nivå. Det betyr at absolutt alle, også vi i troppen, må unngå nærkontakt og hilsing, skriver Halvor Lea, pressekontakt for den norske OL-troppen.

Noroviruset, en svært smittsom magetarminfeksjon, herjer som kjent i OL-byen i Sør-Korea.

Det ble tidligere kjent at smitten hadde brutt ut blant 1200 sikkerhetsvakter. Torsdag ble det oppdaget ytterligere 42 smittede av noroviruset i OL-området. Også den norske langrennstreneren Ole Morten Iversen, som er trener for Sverige, er smittet og isolert.

didrik antibac

Antibac er satt ut overalt der utøverne oppholder seg. Her fra da NRK møtte langrennsløper Didrik Tønseth for et par dager siden.

Foto: Anders Skjerdingstad

Får ikke bruke samme ostehøvel

Så langt er ingen i den norske troppen blitt syke av noroviruset, og slik bør det jo helst forbli. Men smitten sprer seg stadig, og derfor er nordmennene så forsiktige som mulig.

Da langrennsherrene hadde pressekonferanse fredag, fortalte de at de ikke får lov til å bruke samme ostehøvel etter hverandre.

– Vi har vanlige hygienerutiner i leiren. Vi er stort sett livredde for å bli syke i mesterskap uansett om det er noro i naboleiren eller ikke, så det er ikke så mye forandring. Vi vasker hendene litt oftere, bare, forteller Martin Johnsrud Sundby.

Johannes Høsflot Klæbo tar også smittefaren med ro, og han plages i alle fall ikke av ostehøvel-forbudet.

– Jeg tenker ikke så mye over det. Jeg spiser ikke ost, så da slipper jeg å skjære ost. Jeg holder meg til makrell i tomat, så da kommer jeg langt, sier han med et smil.

– Skummelt

Også i skiskytterleiren har det blitt gjennomført ekstraordinære tiltak. Da gutta møtte til pressetreff holdt de god avstand til pressekorpset. Også innad er tiltakene skjerpet, og de får blant annet ikke lov til å gi hverandre "high-fives". Emil Hegle Svendsen merker at smittealarmen for alvor har gått.

– Det er veldig skummelt med noroviruset. Får du det kan OL fort være over, sier Norges flaggbærer.

Emil Hegle Svendsen

Emil Helge Svendsen tar alle forhåndsregler for å unngå og bli syk.

Foto: Alem Zebic / NRK

Jan Schmid isolert

Men selv om ingen nordmenn er smittet av noroviruset, er trønderen Jan Schmid parkert med sår hals bare fem dager før første konkurranse. 34-åringen er nå isolert fra resten av kombinertlandslaget, etter at han ble forkjølt etter verdenscupen i Hakuba tidligere denne uken.

– Han har gjennomgått en medisinsk undersøkelse og er på bedringens vei. Jan har ankommet OL-byen, men venter et døgn før han trener med resten av gutta, sier landslagslege Petter Olberg til Adresseavisen.

Jan Schmid

Gullhåp og trønder Jan Schmid er isolert fra resten av kombinertlandslaget på grunn av forkjølelse.

Foto: NRK

Trønderen har imponert stort i verdenscupen denne sesongen, og landslagslegen er ikke så bekymret for Schmids form før åpningsrennet onsdag.

– Vi er optimistiske med tanke på konkurransestart, men vil gjøre daglige vurderinger fremover, sier landslagslegen.

Brøt ut under VM

Noroviruset er en klassiker i mesterskap, og noe av det man frykter mest i slike sammenhenger. Viruset sprer seg ekstremt lett.

Senest under VM i friidrett i London i august ble noroviruset en stor plage.

En rekke utøvere og frivillige ble smittet, blant annet medaljefavoritten på 400 meter, Isaac Makwala, som mistet finalen på grunn av sykdommen.