Hei!
Dere etterlyste oppskrifter på julemat, den jeg har å bidra med er vel noe uvanlig i Trøndelag, men har blitt utrolig populær i min vennekrets. Dobler oppskrifta og gir bort små aluminiumsformer i julegave. Jeg håper denne oppskrifta på viltpaté kan slå an hos de mange "jeger/jakt-familiene" rundt om.
Oppskrifta gir 1,4 kg ferdig patè og fyller ei 2 l form.
Lag forma ferdig i god tid, frys ned, tines og stekes på 200 grader i vannbad ca. 1 1/4 time.
Serveres med cumberlandsaus eller vilt gelè, på grov brød, som egen kveldsrett eller forrett.
VILTPATÉ
2 1/2 hg oppmalt kjøtt av elg, hjort eller rådyr
2 1/2 hg medisterfarse
3 hg rådyrlever av ungdyr eller kyllinglever
200 gr sopp (hermetisk, fersk eller forvellet fryst)
1 løk
2 kløfter hvitløk
3 egg
3 dl fløte
1 dl soppkraft eller buljong
3 ss hvetemel
2 ts salt
1/2 ts malt, svart pepper
1 kryddermål revet muskattnøtt
1/2 ts nellik
1/2 dl finklippet persille
150 g røkt skinke (bayonne) i terninger
Skjær halvtint lever i terninger, brunes hurtig og avkjøles. Hakket løk, hvitløk og sopp stekes lett. Bland eggeplommer, fløte, soppkraft, mel og krydder med det oppmalte kjøttet. Tilsett farse, lever, løkblanding og skinke. Krydre godt. Visp eggehvitene stive og vend dem i farsen til slutt. Fyll det hele i forma.
Oppskrifta finnes i kokeboka "Mat av vilt" av Elice Eriksson og Kerstin Källèn.
Hilsen Astrid Skogmo, Nedre Bakklandet i Trondheim