NRK Meny
Normal

Ville stenge planovergang i 2010

Jernbaneverket ville i 2010 stenge planovergangen ved Trapneset i Steinkjer. I helga døde ei kvinne da hun kolliderte med et godstog på den samme overgangen.

Planovergangen ved Trapneset i Steinkjer er stengt etter at ei kvinne kolliderte med et godstog lørdag formiddag.

Banesjef Thor Brækkan, Ofotbanen

Banesjef for Ofotbanen og Nordlandsbanen, Thor Brækkan, sier de nå vil stenge overgangen ved Trapneset.

Foto: Jernbaneverket

– Vi vil først si hvor lei oss vi er for det som har skjedd. Vår dypeste medfølelse går til familien, sier Thor Brækkan i Jernbaneverket, som har ansvaret for toglinjen mellom Bodø og Steinkjer.

Lørdag omkom ei kvinne etter å ha blitt påkjørt av et godstog i Steinkjer. Nå er overgangen stengt, og togene kjører med redusert fart i området.

Årsaken til stengingen er at signalanlegget ble skadet i sammenstøtet, ifølge Jernbaneverket.

Ville stenge i 2010

Brækkan forteller at de hadde en utredning av ulike planoverganger i 2010.

– Vi har et ønske om å stenge flere overganger i landet, og dette er en av dem. Det er en bratt bakke i tilknytning til denne overgangen, og på vinteren er det svært glatt, sier han til NRK.no.

I 2010 hadde Jernbaneverket en dialog med Steinkjer kommune, hvor disse anbefalingene ble lagt fram.

(Artikkelen fortsetter under):

Blomster ved planovergang

Det er lagt ned blomster ved planovergangen i Steinkjer. Det er foreløpig ikke kjent hva årsaken til ulykka var.

Foto: Eivind Aabakken/NRK

Steinkjer kommune beklager

Utviklingssjef i Steinkjer kommune, Gunvor Aursjø, sier de i 2010 ville ha et skiltvedtak med motorferdsel forbudt ved planovergangen, men motstand fra lokalbefolkning førte til at vedtaket ikke ble effektuert.

– Nå i etterpåklokskapens ånd, så beklager vi veldig at vi ikke var mer bestemt. Fra og med nå blir vedtaket effektuert, og det blir forbudt for motorisert kjøretøy å passere overgangen, sier hun til NRK.no.

Befaring i løpet av dagen

Mandag var folk fra Statens Havarikommisjon for transport på stedet for videre undersøkelser. Jernbaneverket vil også ha representanter på plass torsdag.

Det var et godstog fra Cargonett som var involvert i ulykken. Om det er aktuelt å undersøke dette nærmere er ennå ikke bestemt.

– Jeg regner med at det er kontrollert og kjørt videre, siden banen er gjenåpnet, sier Hans Bjørnseth i jernbaneavdelingen i Statens Havarikommisjon for transport til Trønder-Avisa.

(Artikkelen fortsetter under):

Hans Bjørnseth, havarikommisjonen

Hans Bjørnseth i Havarikommisjonen på befaring ved jernbanen mandag ettermiddag.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Var alene i bilen

Kvinnen var alene i bilen da kollisjonen inntraff. Bilen skal ha stått på togskinnene da ulykken skjedde, men det er foreløpig uklart om den sto i ro, eller var på vei over planovergangen.

Kvinnens bil ble kastet om lag ti meter vekk i sammenstøtet, og ble liggende i grøfta med store skader. Godstoget var på vei nordover da ulykken skjedde.

Ifølge Jernbaneverket er det 3900 planoverganger på jernbanenettet i Norge. Det er flere typer, fra helbomanlegg på svært trafikkerte veier til grinder som brukes der hvor det kun er privat vei, skriver Adresseavisen.