NRK Meny
Normal

Ville ikke møte Emils drapsmann

Emils foreldre ønsket ikke å være tilstede under det åpne fengslingsmøtet i dag.

Emil Okkenhaug ble drept på Utaøya.

Emil Okkenhaug ble drept på Utaøya 22. juli.

Emil Okkenhaug skulle fylt 16 år nå i november, men 22. juli ble han brutalt drept på Utøya. Emils foreldre har fortsatt behov for å beskytte sønnen.

– Vi etterlatte må ikke miste kontrollen over informasjon som har med våre drepte barn å gjøre, sier Arne Emil Okkenhaug.

Valgte å bli hjemme

Flere hundre journalister, overlevende og andre var til stede i Oslo tinghus i dag da massemorderen skulle til sitt første åpne fengslingsmøte, men Okkenhaug og kona valgte å bli hjemme.

– Vi vil skjerme oss for inntrykkene. Vi har mista gutten vår og dette rettsmøtet er vi ikke så opptatt av.

Anders Behring Breivik ble i rettsmøtet fengslet i 12 nye uker for terrorangrepet.

Okkenhaug har full forståelse for at andre føler behov for å se drapsmannen, og at han skulle bli konfrontert med dem. Mange har også uttrykt at det er en del av deres sorgprosess.

– Vår familie har ikke behov for det ennå, men når den dagen kommer at Emils sak skal opp i retten får vi se. Vi er ikke redde for å møte «krypet» Behring Breivik, men vi vil vurdere hva som er godt for oss.

Kritisk til medias rolle

Arne Emil Okkenhaug

Arne Emil Okkenhaug er kritisk til medias jakt på andre syndebukker enn Behring Breivik.

Foto: Frank Almås / NRK

Okkenhaug har gått aktivt ut i pressen og kritisert medias oppfølging av tragedien på Utøya. Han frykter at saker som publiseres kan komme til å splitte og ikke samle de som er berørt av massakren.

– Jeg har ikke lest mye aviser siden 22. juli, men jeg ser at dekningen dreier fra selve handlingen til å henge ut enkeltpersoner.

Han trekker spesielt fram tidligere justisminister Knut Storberget som han mener har blitt svært uriktig framstilt. Han har opplevd Storberget som et godt menneske som har støttet pårørende og gjort det han har vært i stand til.

For meg er det sterkt når en bra mann som Storberget bli framstilt slik han har blitt i det siste.

Okkenhaug har mottatt støtte for sitt avis-inlegg fra flere hold. Både andre pårørende, venner og helt ukjente har tatt kontakt for å si at de støtter ham.

Vil fortsatt beskytte Emil

Arild Emil Okkenhaug kjenner et sterkt behov for å ivareta sønnens ettermæle. Han ønsker å ha kontroll med bildebruk og hva som publiseres om Emil.

– Det handler om å beskytte gutten min.

Han har opplevd å se avisbilder av sønnen de ikke vet hvor kommer fra - en utenlandsk avis har brukt et bilde der Emil gjør grimaser mot kamera. Andre pårørende har fortalt at de har reagert sterkt på både bilder og ting som har vært skrevet om deres barn.

– Vi har mistet kontrollen over hva som publiseres om våre døde barn, og det er ikke godt.

Ser lite TV og leser lite aviser

Familien Okkenhaug, som nå teller to voksne og to barn, har skjermet seg mot media siden det eldste barnet ble drept på Utøya. De får relevant informasjon om hva som skjer i saken gjennom sin bistandsadvokat.

– Vi ønsker å få faktainformasjon. Vi ønsker ikke å forholde oss ti informasjon som gjør oss opprørt og som ofte viser seg å være feil.

Da media dreide sin dekning av Utøya-tragedien over på hva som gikk galt og hva som kunne vært gjort bedre, reagerte Okkenhaug i et avisinlegg. Han mener det er helt feil å skulle jakte andre syndebukker.

– Det er «krypet» som er ansvarlig, og det er han alene om!

Andre pårørende ønsker svar på mange av de spørsmålene han ikke ønsker svar på, og han forstår at mange spør om deres barn kunne vært reddet dersom politiet hadde kommet noen minutter tidligere til Utøya.

Okkenhaug har også vært innom mange spørsmål, men syns ikke det er så viktig med svar, for han mener det er kun en person som kunne stanset grusomhetene og det er Behring Breivik.

– Jeg ønsker ikke å bruke ressursene mine på å tenke dersom , hvis. Nå er målet for oss som familie å komme oss videre uten Emil. Vi skal berge oss sjøl som familie, og «krypet» som tok livet av Emil og de andre barna skal ikke få ødelegge noe mer for oss, sier Arild Emil Okkenhaug.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Terje Våg fra Snåsa. En av fem finalister til Årets Ildsjel.
F-35 flyr over Ørland hovedflystasjon