Vil unngå ny kjøttskandale

Det er fire måneder siden det ble oppdaget at Meråker Kjøtt var kilde til E.coli-smitte. Nå skal 17.000 sau slaktes med nye rutiner.

- Når du holder på med dette 365 dager i året vil du ha et resultat; et slakteoppgjør og vissheten om at folk kan spise godt norsk, sier sauebonde Kåre Størseth.

Kåre Størseth
Foto: Knut Reitan / NRK

 

Han har levert sau til slakting i Meråker i over 30 år, og for noen dager siden leverte han nye dyr til slakteriet. Sammen med de andre sauebøndene i bygda er han svært opptatt av å unngå en ny matskandale.

- Jeg er ikke personling kristen, men det var nesten så jeg bad om at dette må gå bra, forteller Størseth.

Smittekilde

I mai at det ble oppdaget at Meråker Kjøtt AS var opphav til den mye omtalte E.coli bakterien tidligere i år. Bakterien krevde ett liv og gjorde 18 personer syke.

Nå har slakteriet tatt i bruk nye rutiner blant annet med damp og vakumrensing.  

- Sikrer maten

- Vi vil gjøre dyra så frie for bakterier som mulig, spesielt ved snittflatene og over forparten, bogen og nakken, forteller Per Johan Pedersen, daglig leder Meråker Kjøtt AS.

I tillegg kuttes det ytterste leddet bort fra nakken for å sikre at eventuell hud ikke kommer i kontakt med kjøttet. Dessuten foregår all saueklipping på slakteriet.

Slakterisjefen tror nå at de nye rutinene vil virke.

- Vi har ingen garanti for det, men vi mener at disse tiltakene er med på å sikre tryggere mat, sier Per Johan Pedersen.

 

Saueslakt
Foto: Knut Reitan / NRK