- Når du holder på med dette 365 dager i året vil du ha et resultat; et slakteoppgjør og vissheten om at folk kan spise godt norsk, sier sauebonde Kåre Størseth.
Han har levert sau til slakting i Meråker i over 30 år, og for noen dager siden leverte han nye dyr til slakteriet. Sammen med de andre sauebøndene i bygda er han svært opptatt av å unngå en ny matskandale.
- Jeg er ikke personling kristen, men det var nesten så jeg bad om at dette må gå bra, forteller Størseth.
Smittekilde
I mai at det ble oppdaget at Meråker Kjøtt AS var opphav til den mye omtalte E.coli bakterien tidligere i år. Bakterien krevde ett liv og gjorde 18 personer syke.
Nå har slakteriet tatt i bruk nye rutiner blant annet med damp og vakumrensing.
- Sikrer maten
- Vi vil gjøre dyra så frie for bakterier som mulig, spesielt ved snittflatene og over forparten, bogen og nakken, forteller Per Johan Pedersen, daglig leder Meråker Kjøtt AS.
I tillegg kuttes det ytterste leddet bort fra nakken for å sikre at eventuell hud ikke kommer i kontakt med kjøttet. Dessuten foregår all saueklipping på slakteriet.
Slakterisjefen tror nå at de nye rutinene vil virke.
- Vi har ingen garanti for det, men vi mener at disse tiltakene er med på å sikre tryggere mat, sier Per Johan Pedersen.