Vil stoppe «drita» og «ludder» på russelua

Grove kallenavn som spiller på utseende og flaue opplevelser har blitt en trend blant russen. En skole i Trondheim vil ha slutt på slike navnevalg.

Russelue

NAVN PÅ LUA: De fleste russ har et 'russenavn', et kallenavn som blant annet får pryde russelua.

Foto: Keilen, Berit / NTB scanpix

Kronprins Haakons russenavn var «måka», trønderrockeren Chand Torsvik ble kalt for «turbo» og skuespiller Ingrid Bolsø Berdal fikk navnet «hønsepønskeriet».

I dag er mange russenavn av et litt annet kaliber. «Tøs», «drita», «ludder», og «Der Führer», er noen eksempler på slike navn.

Ledelsen ved Strinda videregående skole synes russenavn-praksisen har fått en vond bismak. Etter å ha blitt tipset av en lærer, bestemte skoleledelsen seg for at de ville ta tak i problematikken. De håper dette kan inspirere andre skoler til å gjøre det samme.

– Jeg ble litt skremt over navnene som var blitt foreslått. Vi ønsker rett og slett ikke at elever skal få navn som kan bli en belastning, sier fagleder Ola Skevik.

(Saken fortsetter under videoen)

Grove kallenavn som spiller på utseende og flaue opplevelser har blitt en trend blant russen. En skole i Trondheim vil ha slutt på slike navnevalg.

NAVNEVALG: Russepresident Erlend Sehube ved Strinda videregående skole har vært i møte med faglederen ved skolen, for å diskutere hva de kan gjøre for å snu trenden med grove russenavn.

Nye tider med sosiale medier

Skevik peker spesielt på internett og sosiale medier, som en viktig grunn til at elevene bør bli mer bevisst på navnevalget.

Ola Skevik, fagleder ved Strinda videregående skole

BELASTNING: – Jeg ble litt skremt over navnene som var blitt foreslått. Vi ønsker rett og slett ikke at elever skal få navn som kan bli en belastning, sier fagleder Ola Skevik ved Strinda videregående skole.

Foto: Amanda Dahlberg-Knudsen / NRK

– Russen risikerer at navnene henger ved dem i lang tid på grunn av alt som skjer på nettet. Derfor vil vi at de skal tenke seg kraftig om før de kommer med et forslag, som er negativt ladet, sier han.

Russepresidenten ved Strinda videregående skole har vært i møte med faglederen, for å diskutere hva de kan gjøre for å snu trenden.

– Vi tar kanskje litt lettere på russenavnene enn det lærerne gjør, fordi navnene ofte er interne mellom oss i klassen. Likevel bør vi selvfølgelig ta hensyn til at ikke alle synes det er like artig, sier russepresident Erlend Sehube.

Kjenner seg igjen

NRK har vært i kontakt med flere videregående skoler i Trondheim, som også kjenner til problematikken.

Ved Trondheim Katedralskole har elevene fått forbud mot å henge opp oppslag hvor man kan komme med forslag til klassekameraters russenavn.

– Vi vil ha så lite av russefeiringen på skolen som mulig, sier assisterende rektor Reidar Volden.