Vil spore brøytebiler med GPS

Politikere i Trondheim vil ha GPS-sporing av brøytebiler. Slik kan folk til enhver tid vite akkurat hvor det er brøytet.

Brøytebil

GPS-sporing av brøytebiler kan gi blant annet syklistene nyttig informasjon.

Foto: Trond Trondsen

Ideen bak GPS-sporing av brøytebiler kommer blant annet fra ski-entusiaster. På nettstedet skisporet.no kan du nemlig gå inn å sjekke hvilke løyper som er tråkket til alle døgnets tider.

– Jeg har fått inntrykk av at denne informasjonen betyr mye for folk, og dersom det kunne bli en lignende løsning for brøytebiler hadde det vært en fantastisk informasjonsservice til våre innbyggere, sier gruppeleder i Arbeiderpartiet i Trondheim, Aase Sætran til NRK.

Spesielt tenker hun på vintersyklistene.

Aase Sætran, byråd for Ap i Trondheim

Aase Sætran, gruppeleder for Arbeiderpartiet i Trondheim, ønsker GPS-sporing av brøytebiler.

Foto: NRK

– Med et slikt verktøy kan man se hvilke veier som er brøytet etter store mengder med snøfall. De som sykler til skole og jobb på vinteren kan da etter føret planlegge en alternativ rute hvis den vanlige veien er full av snø, sier Sætran.

– Folk liker ikke å bli overvåket

Einar Aassved Hansen er kommunaldirektør for Byutvikling i Trondheim kommune. Han mener ideen er god, men stiller seg tvilende til hvordan brøytemannskapet ser på å bli overvåket i arbeidet.

– Det hadde vært flott for kommunen å ha hatt en slik oversikt, også teknisk kan det la seg gjøre. Spørsmålet er hvordan de innleide brøytefirmaene ser på å ha GPS-overvåkning, sier Hansen.

Trondheim kommune leier inn omtrent 60 forskjellige brøyteselskaper, men har også egne brøytebiler disponible, og i prinsippet mener Hansen at sporing kan la seg gjøre.

– Det er absolutt noe vi vil ta videre. Saken har også vært aktuell tidligere, men da var det dette med overvåkning som var problemet. De fleste liker ikke å bli overvåket på jobb, men dette er jo noe vi som arbeidsgivere kan innføre likevel.

Saken er i rådmannens hender

I dag er det flere forskjellige selskaper som benytter seg av GPS-systemet. Drosjesentralen i Trondheim er en av disse.

Nå har politikerne bedt rådmannen komme tilbake med en vurdering så raskt som mulig.

– Vi må ha et svar på dette før kommende vinter, sier gruppeleder Sætran.