– Nå er leteforholdene på det beste

Leteforholdene i Orkla skal være gode. Politet gjenopptar søket etter savnede Malin Syrstadvoll Bergsrønning.

Lensmann i Meldal, Brynjar Einum.

Lensmann i Meldal, Brynjar Einum, sier det er gode leteforhold i Orkla når politiet i dag gjenooptar letinga etter den savnede 18-åringen. Arkivfoto.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

– Nå er elva er lita og forholdsvis klar. Vi vil lete langs strekningen fra Å der hun forsvant og ned til Bjørsetdammen, sier lensmann i Meldal, Brynjar Einum.

Ressurspersoner fra politiet organiserer søk etter Malin Syrstadvoll Bergsrønning. Politiet har den siste tiden vurdert situasjonen fortløpende om de skal iverksette søk eller ikke.

– Grunnen til at vi søker nå, er at leteforholdene har forandret seg i forhold til i vinter. I hele vinter har elvestrekningen vært tett av overflateis. Å gå ned under isen med dykkere har ikke vært noe å anbefale, så det har vært stillstans på grunn av at elva har vært dekt, sier Einum.

Søker i kulper

Norske Redningshunder, søk ved Orkla

Hunder fra Norske Redningshunder har vært med i søket etter 18-åringen ukentlig i over fire måneder.

Foto: Norske Redningshunder Trøndelag

Frivillige fra blant annet Røde Kors i Soknedal har søkt etter den savnede 18-åringen kontinuerlig siden hun forsvant i elva 14. desember i fjor.

– Leteaksjonen onsdag blir ikke et stort søk med mange frivillige. Vi går inn med dykkere fra Trøndelag brann- og redningstjeneste, og med spesialtrente hunder fra politiet, sier Einum.

Politiet vil holde søket til området overfor Bjørsetdammen.

– Det er ikke store indikasjoner på at den savnede skal ha passert dammen, sier Einum.

Dykkere vil konsentrere seg om kulper på ned til ti meters dyp.

– Kulpene har vært helt fylt med is. Nå er i de isfrie. I kulpene står vannet stille, og den savnede ville ikke ha blitt ført med videre med overflatevannet i elva, sier Einum.

Håper vårflommen venter

Det er Rogaland politidistrikt som fordeler midlene innad i politiet til søk etter antatt omkomne. Det er uvisst hvor lenge politiet har ressurser til å søke etter den savnede i Orkla.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Søk etter savnet i Orkla, Vella

For en uke siden var mye av elva åpen, her ved Vella. Mye is ligger fremdeles langs elvekantene, men selve elva er isfri.

Foto: Lars Rise

I tillegg er leteforholdene i Orkla i stor grad styrt av vannføringa.

– Når det gjelder dykkere må vi gjøre dykkene når elva er lita nok og sikten er bra nok, så vi håper at vårsmeltinga av isen og snøen oppe i fjellet ikke starter med det første. Det tror jeg ikke at den gjør heller ut i fra værmelding og temperaturer, sier Einum.

– Så det er greie søkeforhold nå?

– Nå skal det være på det beste.

– Vet du hvor lenge dere søker?

– Nei. Målet er å finne henne, sier Einum.