En ny rapport avdekker at de første prøvene ikke avslørte den livsfarlige bakterien, man måtte teste osten to ganger for å finne problemet.
- Da bedriften selv tok ut prøver var osten ganske fersk, på det tidspunktet ble det ikke funnet listeria, sier John B. Falch, distriktssjef i Mattilsynet i Namdalen til NRK.
Høyt bakterienivå
Trolig var bakerienivået for lavt til å registreres. Men i ukene som fulgte steg nivået og da den ble servert inneholdt den seks millioner bakterier per gram.
Flere personer omkom etter at de spiste osten på et sykehus i Oslo.
Vil teste over tid
Mattilsynet forslår at denne type produkter også må testes i lang tid etter produksjon.
- Meieriene må se på rutinene i forhold til kvalitetskontrollen på produktet sitt, kanskje holde av ost fra hver produksjon og ta prøver gjennom hele holdbarhetstiden. Da kan man se om det utvikler seg listeria og man har mulighet til å trekke produktet fra markedet, sier John B. Falch.