Hopp til innhold

Vil skjerpe ostekontrollen

Mattilsynet vil skjerpe kontrollen med alle typer bløtost etter funnet av listeriabakterier i ost fra et gårdsysteri i Namdalen.

Listeria
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

En ny rapport avdekker at de første prøvene ikke avslørte den livsfarlige bakterien, man måtte teste osten to ganger for å finne problemet.

John Falch i Mattilsynet

John B. Falch

Foto: Kjartan Trana / NRK

- Da bedriften selv tok ut prøver var osten ganske fersk, på det tidspunktet ble det ikke funnet listeria, sier John B. Falch, distriktssjef i Mattilsynet i Namdalen til NRK.

Høyt bakterienivå

Trolig var bakerienivået for lavt til å registreres. Men i ukene som fulgte steg nivået og da den ble servert inneholdt den seks millioner bakterier per gram.

Flere personer omkom etter at de spiste osten på et sykehus i Oslo. 

Vil teste over tid

Mattilsynet forslår at denne type produkter også må testes i lang tid etter produksjon.

- Meieriene må se på rutinene i forhold til kvalitetskontrollen på produktet sitt, kanskje holde av ost fra hver produksjon og ta prøver gjennom hele holdbarhetstiden. Da kan man se om det utvikler seg listeria og man har mulighet til å trekke produktet fra markedet, sier John B. Falch.