Hopp til innhold

Vil sikre kvikkleire i Grong

Norges vassdrags- og energidirektorat frykter at flom vil grave i en stor kvikkleiresone ved Sanddøla i Grong og vil sikre området raskt.

Tømmeråsfossen

Området som skal sikres ligger ved Sanddøla i Grong.

Foto: Kaja Kristin Ness / NRK

NVE mener at en 70 meter lang stekning ved Tømmeråsfossen i Grong må sikres i løpet av svært kort tid, skriver Namdalsavisa. Det er mye kvikkleire i området.

* Frykter ras i Grong

– Vi vet at Sanddøla nå graver litt inn i sonen og vi har lyst til å stoppe den erosjonen. Det er en klassisk utløsende faktor på et større skred, at vi får disse små glidningene fra elva. Sanddøla er en ganske kraftig elv med isganger og mye vann så for å være på den sikre siden setter vi i gang med det nå, sier sjefingeniør Mads Johnsen i NVE.

Han sier det er snakk om å lage en kort støttefylling inn mot terrenget for å stoppe gravingen fra elva.

– Utgravingen er nettopp oppdaget så vi tar det i starten, sier Johnsen til NRK.

– Folk er engstelige

Beboerne på stedet vet at de bor i et område med kvikkleire og liker ikke situasjonen.

– Med tanke på det som skjedde i Overhalla og i Namsos er vi engstelige for at det kan gå ras, sier Tore Ravlo som bor i boligfeltet ved Tømmerås.

Han sier til NRK at de er svært glade for at NVE og Grong kommune tar saken så seriøst.

Høy risiko

På spørsmål om hvor prekær situasjonen er sier Mads Johnsen at området tilhører den høyeste risikoklassen.

– Vi ønsker ikke å lage noe dramatikk ut av det, det er en sone med høyeste risikoklasse. Konsekvensene er store hvis det går ras der fordi det er mye bebyggelse, så det er prioritert fra NVEs side å lage denne utredningen, sier han.

Han sier det verste som kan skje er at det går et skred som starter plutselig og tar med seg et stort område på kort tid.

Sjekker om det må gjøres mer

Mads Johnsen i NVE sier at det kan bli aktuelt med andre tiltak for sikre området ved Sanddøla i Grong.

– Vi har den sonen under kartlegging og utredning nå, men det er en komplisert sone som er stor og har et vanskelig terreng så det vil ta litt tid. Vi regner med at vi har rapporten klar utpå våren og først da kan vi si mer om omfanget av sikringstiltak i hele sonen, sier sjefingeniøren.