Vil samle inn elghoder

For å kartlegge og begrense CWD-sykdommen blant hjortedyr, vil det bli samlet inn hoder av dyr under høstas jakt.

ELG

VARSLE: Ser du en syk elg, hjort eller rein bør du varsle kommunen eller Mattilsynet.

Foto: Kleiven, Paul / NTB scanpix

Forrige uke la Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) fram sin anbefaling til Mattilsynet og Miljødirektoratet av oppfølging av Chronic wasting disease (CWD).

CWD-smitte kan påvises gjennom prøver fra hjernen, og VKM anbefaler at hele hoder fra alle dyr over to år som felles under jakt skal samles inn.

– Mattilsynet og Miljødirektoratet vil tilrettelegge for innsamling av hoder fra de områdene som er mest aktuelle, sier Erik Lund, seniorrådgiver i Miljødirektoratet.

I Trøndelag gjelder innsamlingen for Selbu og omliggende kommuner, da den dødelige hjortesykdommen ble påvist for første gang i Norge på en villrein fra Nordfjella og to elger i Selbu i vår.

– Det er hjernen som er interessant

Innsamlingen skal kartlegge hvor utbredt sykdommen er.

Syk elg avlivet

AVLIVET: Denne elgen i Selbu var smittet av CWD og ble avlivet.

Foto: Frode Alsethaug

– Per i dag er vi kun inne i en kartlegging om hvor vi har sykdommen og hvor vi ikke har det. Viser det seg at sykdommen er veldig utbredt må vi ta en ny runde på det, sier Lund.

I tillegg til hjortedyr som felles i jakt, vil også dyr som dør i bil- og togulykker testes.

– Det er hjernen som er interessant her. Hodene vil samles inn, og enten bli tatt prøver av der de slaktes eller på forhåndsbestemte steder.

Ber turgåere holde øyne og ører åpne

Miljødirektoratet oppfordrer turgåere, bærplukkere, dyreholdere og andre som ferdes i naturen til å holde øyne og ører åpne for syke dyr.

– Hvis man har en mistanke om sykdom, så er det fint å varsle kommunen eller mattilsynet, slik at de kan se nærmere på det, sier Lund.

Typiske symptomer på CWD er at dyrene er magre, har ustødige bevegelser og sikler mye.

– Når du først ser symptomer så har sykdommen gjerne kommet veldig langt. Det er nok ikke ofte man finner slike dyr, men gjør man det er det fint å varsle, sier Lund.