NRK Meny
Normal

Vil samle alle F-16 på Ørland

Generalinspektøren for luftforsvaret vil forsere samling av kampfly og fagstab på Ørland.

Finn Kristian Hannestad

Finn Kristian Hannestad er klar på at en omstillingsfase er vanskelig, og ønsker derfor en raskere nedleggelse av Bodø hovedflystasjon.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Belgisk F16 på Ørlandet

Generalinspektøren ønsker å samle alle kampflyene på Ørland hovedflystasjon.

Foto: Lillian Knutsen Aspås

– All viktig kompetanse rundt kampflyene bør samles på Ørland så raskt som mulig.

Det sier generalinspektøren for luftforsvaret, Finn Kristian Hannestad, som ønsker å flytte F-16 flyene i Bodø til Ørland raskere enn tidligere antatt.

Torsdag ble det klart at Stortinget vedtok, med stort politisk flertall, at Norges jagerfly skal stasjoneres i Ørland.

– Viktig å samle all aktivitet

Et bredt politisk flertall gikk blant annet inn for at Norge skal kjøpe inntil 52 jagerfly av typen F35. Disse flyene skal plasseres på den nye kampflybasen på Ørland.

Dermed er det slutt på 60 år med jagerfly i Bodø. Flere tusen arbeidsplasser flyttes fra byen og til Ørland i Sør-Trøndelag.

– Det vil helt klart være fordeler ved å samle all aktivitet der vi likevel skal være, slik at vi får den nye organisasjonen på plass så raskt som mulig, sier Hannestad til NRK.

– En omstillingsfase er alltid utfordrende og kan være til dels vond å stå i, så hvis denne perioden kan forkortes er det positivt. I tillegg så vil en raskere nedleggelse av Bodø frigjøre penger for driften av luftforsvaret, sier han.

Vil lokke med bedre betaling

Skal de lykkes må fagfolkene i Bodø være villig til å følge med på flyttelasset.

Bedre betaling, kortere arbeidsuker,egne pendlerruter mellom Bodø og Ørland er noe av det generalinspektøren vurderer å lokke med. Men mest av alt haster det med å få attraktive boliger på plass.

– En av forutsetningene for å få fart på omstillingen er at boliger, pendlerboliger og ny infrastruktur på Ørland flystasjon kommer på plass. Jeg håper denne prosessen er gjennomført før 2019, sier Hannestad.

Stor NATO-øvelse i gang på Ørland.

Dette er en F-35, Norges nye kampfly.

Foto: Forsvaret