NRK Meny
Normal

Vil redde liv med «Rai Rai»

I Landsforeningen for hjerte- og lungesykes nye kampanje skal D.D.E.'s kjente låt «Rai Rai» bidra til å redde liv.

redd liv med dde

LHL har fått hjelp av D.D.E. til å spre budskapet om hvordan man skal utføre hjerte-lunge-redning.

Foto: Halvor Bræin

– Hvis man husker takta på låten, så vet man at kompresjonene skal gjøres ganske raskt og opptil 100 til 120 trykk i minuttet. Så hvis man har rytmen fra «Rai Rai» friskt i minne, vil man kunne gjøre det riktig, sier generalsekretær i LHL, Frode Jaren til NRK.

Vil at flere skal kunne hjerte-lunge-redning

«Redd liv» er en kampanje som ble lansert like før helga av LHL. Den går ut på å vise folk hvor enkelt det er å gjøre hjerte-lunge-redning, og med det kunne være med på å redde liv hvis man finner noen som har falt om med hjertestans.

– 65 prosent av alle som har fått hjertestans har fått hjerte-lunge-redning når ambulansen kom til stedet, men vi skulle gjerne ha økt antallet utover det, gjerne opp til 80–90 prosent. Da vet vi at vi hadde redda veldig mange liv, sier Jaren.

DDE-bassist Eivind Berre.

Bassist i D.D.E., Eivind Berre.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

LHL har fått hjelp av D.D.E. til å spre budskapet i en ny video som illustrerer hvordan hjerte-lunge-redning skal utføres.

– Hvis folk ser denne filmen og gjør det de får fortalt, så vil vi faktisk kunne redde mange liv, sier Jaren.

For D.D.E. var det enkelt å takke ja til å lage en slik kampanjevideo.

– Det er veldig viktig å bidra slik at flere vet hva de skal gjøre om de kommer ut for et hjertestans. Vi synes også sangen beskriver dette godt, her blir det liv, sier bassist i D.D.E., Eivind Berre til NRK.

SE VIDEO (Artikkelen fortsetter under):

– Skader ikke å tenke positivt

D.D.E. får mange forespørsler om å være med på forskjellige kampanjer, og kan ikke takke ja til alle. Dermed er de nøye når de først blir med på noe.

– Ideen bak filmen tar jo utgangspunkt i vår låt og det vi på mange måter står for, og da er det veldig meningsfylt å bruke både låten og oss selv på denne kampanjen, sier Berre.

– Er det ikke litt rart å skulle synge «Rai Rai» hvis man skal utføre hjerte-lunge-redning på en person?

– Det skader jo ikke å tenke positivt under en slik hendelse, og rytmen er faktisk ganske vesentlig, sier Berre.

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.