NRK Meny
Normal

Skal slå ring rundt akuttmottaket på Orkdal

Grasrotaksjonen som jobber for å redde akuttmottaket på Orkdal sykehus har fått mer enn 8000 medlemmer på bare én dag.

Orkdal sykehus

Grasrotaksjonen for å bevare akuttavdelingen på Orkdal sykehus for masse støtte.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

– Hvis det er mulig å slå ring rundt synagoger, må det da gå an å gjøre det samme rundt et akuttmottak, sier Ingrunn Snuruås fra Meldal til NRK.

Hun vil ikke at styret ved St. Olavs Hospital skal legge ned akuttmottaket på Orkdal sykehus, og mandag kveld opprettet hun derfor Facebook-gruppen «Vi som vil slå ring rundt akutten på Orkdal sykehus». Tirsdag kveld har gruppen allerede over 8400 medlemmer.

– Sinnssykt!

Ingrunn Snuruås

Aksjonsleder Ingrunn Snuruås.

Foto: Privat

Akutttilbudet ved Orkdal sykehus er i fare. Det er styret ved St. Olavs Hospital som skal ta stilling til om avdelinga skal bestå. At det derimot er ønske om å beholde avdelingen, er det liten tvil om. Snuruås forteller at responsen har vært overveldende .

– Jeg bruker ikke ordet sinnssykt så mye altså, men dette er sinnssykt. Og mer enn jeg noensinne håpet på, sier hun.

Snuruås mener det er veldig viktig å beholde akuttmottaket.

– Det handler om å ta vare på det vi har. Akutten er jo her, og når ulykken først er ute så kan den ekstra timen det tar inn til Trondheim være forskjellen mellom liv og død, sier hun.

Glad for engasjementet

Ordfører i Orkdal, Gunnar Hoff Lysholm

Ordfører i Orkdal, Gunnar Hoff Lysholm

Foto: Lise Sørensen / NRK

Ordfører i Orkdal Gunnar Hoff Lysholm syns det er bra at folk engasjerer seg i saken. Han håper ledelsen ved St. Olavs Hospital ser behovet for akuttavdeling også i Orkdal.

– St. Olavs Hospital har sprengt kapasitet, så sånn sett er det åpenbart at det er behov for avdelingen her hos oss. Jeg personlig syns det er viktig å spre mottakstilbudet over hele landet, sier Hoff Lysholm.

Ordføreren tror det er bra at Orkdal sykehus på papiret er en del av St. Olavs.

– Det at vi ikke er et selvstendig lokalsykehus tror jeg nesten er en garanti for at Orkdal sykehus vil bestå også i fremtiden, sier Hoff Lysholm.

Slår ring på lørdag

Lørdag den 7. mars klokka 10 håper Snuruås at så mange som mulig møter opp ved sykehuset for å danne ring rundt avdelingen.

– Hvis bare 20 prosent av dem som støtter gruppa møter opp, er vi nok til å danne en ring som går en gang rundt i alle fall – det håper jeg vi får til, avslutter hun.