NRK Meny
Normal

Vil lagre 20 000 kubikkmeter snø i Granåsen

I tillegg jobbes det for å etablere et snølaboratorium i Trondheim.

Snøkanonene går i Granåsen

Snøkanoner er i drift i Granåsen. Tanken er å produsere kunstsnø når det er forhold til det, og så lagre denne gjennom sommeren. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Foto: Odd Arne Stokseth

– Vi ser at vi har hatt tre-fire svært dårlige år. De trønderske utøverne og elevene på Heimdal videregående skole har svært dårlige forhold i november og desember, det er konkurranse om de beste elevene og utøverne så vi må ta grep, sier kommunaldirektør Morten Wolden.

Kunstsnø Granåsen

Kunstsnø i Granåsen berget skisesongen i Trondheim sist vinter.

Foto: Morten Karlsen / NRK

Rådmannen mener at Trondheim allerede i vinter bør starte et prøveprosjekt med lagring av snø i vinter. Kommunen har vært i kontakt med miljøene i Granåsen om saken.

Ifølge orienteringen til formannskapet tirsdag, trengs det 20 000 kubikkmeter snø til langrennstraseen og de to hoppbakkene.

Under optimale forhold og med dagens utstyr, kan denne snøen produseres lages på en uke.

Skal lagres under flis

Rent praktisk er tanken å produsere snøen når det er kaldt nok, og når denne lagres under et flislag vil mesteparten overleve sommeren.

– Vi har erfaringer fra Östersund og Beitostølen om at mellom 10 og 15 prosent av snøen forsvinner, vi legger inn litt større margin fordi at det er større fuktighet i Trondheim, sier Wolden.

Sist vinter ble det laget 10 000 kubikkmeter snø på seks dager i Granåsen.

Snølaboratorium

I tillegg ønsker man å få i gang et forskningsprosjekt for snøproduksjon i Trondheim i samarbeid med SINTEF og NTNU.

Tanken er å få etablert et internasjonalt snølaboratorium i Granåsen.

– I dag produseres det i plussgrader enkelte steder ved bruk av blant annet kjemikalier. Det er vi ikke interessert i, vi må finne en miljøvennlig måte å produsere den typen snø på, sier kommunaldirektøren.

Han mener at Trondheim, med sitt teknologimiljø, er det riktige stedet å gjøre dette på

Trondheim vil forsøke på produksjon av kunstsnø.

Morten Wolden om snølaboratorium i Trondheim.

Høyres gruppeleder Yngve Brox er svært positiv til en snølab i Granåsen.

– Våre utøvere trenger gode treningsforhold. Da må vi se på hvordan vi kan kompensere for at vi ikke har nok snø, særlig før jul. Elevene som har som en ambisjon om å bli toppidrettsutøvere i framtida trenger snø å gå på, sier han.

VM-søknad

Morten Wolden mener at både snølagring og forskning på kunstsnø er svært viktig med tanke på Trondheims ønske om å få arrangere et nytt VM på ski.

– Det kan være den X-faktoren som gjør at Trondheim er den som får VM i 2021. Og det er lagt merke til, vi har fått signaler fra den øverste ledelsen i det internasjonale skiforbundet om at de følger nøye med på det som nå skjer i Trondheim, sier kommunaldirektøren.

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.