NRK Meny
Normal

Vil la utlendinger passere gratis

Turister irriterer seg over å måtte betale for å besøke Trondheim med bil, tror reiselivssjef. Han vil la utlendinger slippe bomavgift.

Bomstasjon

Her skal det være gratis å kjøre for utlendinger, om reiselivssjefen får det som han vil.

Foto: Beate Haugtrø

– Når man kjører oppover mot Mo i Rana ser man store skilt der man ønskes velkommen og tilbys gratis parkering og det ene og det andre. Her i byen er det ikke akkurat sånn, sier Jens Fredrik von der Lippe, reiselivssjef i Visit Trondheim.

Jens Fredrik von der Lippe

Jens Fredrik von der Lippe i Visit Trondheim er mannen bak forslaget.

Foto: Tine Nilsen

Han tror ikke turister føler seg spesielt velkomne når de må betale for å komme til trønderhovedstaden.

– Ved å la utlendinger passere gratis, vil vi vise at vi ønsker dem her. Trondheim vil bli en mer «velkommende» by, og kanskje vil folk bli lengre og komme oftere, tror von der Lippe.

«En av intensjonene med bomsystemet er at det skal bidra til utbedring av miljøtiltak og veier for oss som bor her. For engangsbesøkende utlendinger er det ikke rettferdig at de skal bidra til dette», skriver han blant annet i forslaget som har sendt til ordføreren og Trondheim kommune.

Så langt har han ikke hørt noe.

Les også:

Positiv varaordfører

Knut Fagerbakke

Varaordfører i Trondheim, Knut Fagerbakke, liker ideen.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

– Umiddelbart vil jeg si at dette høres ut som et godt forslag, sier vareordfører Knut Fagerbakke fra SV når NRK tar kontakt.

Han understreker at ideen ikke er behandlet politisk ennå, og at saken må tas grundig opp i kontaktutvalget for Miljøpakken, der blant andre fylkeskommunen og Statens vegvesen er med.

– Men dette kan helt klart bli en realitet. Det vil være en god gest til utlendingene, og det vil understreke at vi er en åpen by som ønsker folk velkommen, sier Fagerbakke.

– Dessuten er det dyrt å kreve inn bompenger fra folk i andre land, så det er ikke sikkert det er så mye penger å tape på dette.

Hva synes du? Bør utlendinger få passere bompunktene gratis? Gi din kommentar!