NRK Meny
Normal

Vil la private bygge E6 i Trøndelag

E6 Ulsberg - Melhus og Ranheim - Åsen er blant veistrekningene som et nytt statlig veiselskap skal bygge ut innen 20 år, ved hjelp av private.

Kø på Langstein

FLASKEHALS SKAL BORT: E6 gjennom Vuddudalen i Levanger kommune er en av flaskehalsene på E6 i Trøndelag som snart kan være en saga blott. E6 Ranheim-Åsen er nemlig en av strekningene som ifølge regjeringen skal komme på plass innen 20 år.

Foto: Tor Aage Hansen

I tillegg til de to strekningene i Trøndelag, er fem andre store veiprosjekter i landet prioritert.

Regjeringen lover en raskere og mer effektiv utbygging med det nye veiselskapet, fremfor dagens utbyggingsmodell. Offentlig-privat samarbeid (OPS) skal rendyrkes som en modell for prosjektene.

Det nye veiselskapet har kommet på plass etter enighet mellom regjeringen og KrF og Venstre.

Torild Aabergsbotten serverer kake til ære for E6-utbygging og regjeringens nye veiselskap

VEIKAKE: Torild Aabergsbotten serverer kake til ære for E6-utbygging og regjeringens nye veiselskap.

Foto: Magnar Brandseth / NRK

– Raskere utbygging

Veiselskapet får 130 milliarder kroner til rådighet og skal planlegge, bygge, drifte og vedlikeholde de sju prioriterte strekningene de neste 20 årene.

Yngve Brox, kommunalråd og ordførerkandidat for Høyre i Trondheim, presenterte veiplanene for Trøndelags del i Trondheim tirsdag.

– Nå får vi satt i gang E6 sør mellom Melhus og Ulsberg. I tillegg legges E6 mellom Ranheim og Åsen inn i selskapet, slik at vi får en raskere utbygging av disse prosjektene, sier Brox til NRK.

Arbeidet med nye E6 Melhus-Ulsberg starter i 2016.

DISSE TO VEIPROSJEKTENE FÅR PRIORITET I TRØNDELAG:

Laster kart, vennligst vent...

Private kan bygge

OPS vil si at private aktører får ansvar for å planlegge, bygge, drifte og velikeholde veier. Dette i motsetning til vanlige prosjekter, der private aktører bare har ansvaret for byggingen.

Utbyggingene skal finansieres med statlige midler og bompenger.

Bygging av vei uten bompenger har vært Fremskrittspartiets viktigste løfte i valgkampen, men en ny bompengereform ble ikke presentert i dag.

Laster kart, vennligst vent...