NRK Meny
Normal

Vil kurere kreft med vepsegift

Det forskes mer og mer på bruken av gift fra dyr, insekter og planter i medisin. Nå tror forskere at vepsegift kan bli et våpen mot enkelte krefttyper.

Veps

Et helt forskningsinstitutt i Brasil jobber med å screene ulike vepsearter for å finne virksomme stoffer.

Foto: colourbox.com

Naturgifter er kraftfulle stoffer som har utviklet seg gjennom millioner av år, og har lenge blitt brukt i medisinen. 20 prosent av de virksomme stoffene i dagens legemidler stammer fra planter og dyr. Det finnes for eksempel en sopp på Hardangervidda som har fått stor betydning ved organtransplantasjoner.

Frode Ødegaard

Insektforsker Frode Ødegaard sier utvikling av medisiner er enda en grunn til å ta vare på mangfoldet i naturen.

Foto: Per Ingvar Rognes

– Vepsegift er veldig spennende, fordi det er snakk om kompliserte stoffer. Vepsens giftkjertel kan inneholde et titalls ulike, potente stoffer som kan brukes på mennesker, sier Frode Ødegaard, seinorforsker ved norsk institutt for naturforskning (NINA).

Når vepsen stikker, sprøyter den inn en cocktail av kjemiske stoffer. Dette gir først en betennelsesreaksjon og det går signaler til nervecellene og hjernen som gir smerte.

– Men det som er viktig når vi snakker om kreftmedisin, er den andre funksjonen giften har - nemlig de stoffene som ødelegger celler.

LES: Urteekstrakter kan motvirke Alzheimers

– Et enormt potensiale

Brasilianske forskere har nå funnet ut at bestemte stoffer i en bestemt type veps greier å gå spesifikt på kreftceller, som har en litt annen membran enn vanlige celler, og ødelegge disse.

Veps brodd

Giften i et vepsestikk gir betennelsesreaksjoner, men den samme giften kan også gi oss viktige medisiner.

Foto: colourbox.com

– Dette har et enormt potensiale for fremtidas medisin, sier insektforskeren.

Utfordringen er å isolere de virksomme stoffene.

– Ulike metoder brukes til å kapsle inn stoffene, slik at de kan lure immunforsvaret vårt og gå inn i og ødelegge de syke cellene.

LES: Denne monstervepsen er på vei tilbake

Må kartlegge alle vepsearter

Men det er altså ikke alle typer veps som potensielt kan gi oss medisiner mot kreft.

– Alle de ulike artene har ulik sammensetning av kjemiske stoffer. Derfor må hver eneste art screenes og kartlegges før man kan finne lottogevinsten, sier Ødegaard.

Han understreker at man bare er i starten av forskningen.

– Husk at vi har kartlagt bare tjue prosent av det biologiske mangfoldet på jorda. Det er massevis av muligheter for å finne medisiner i fremtida. Derfor bør vi også passe på å ta vare på mangfoldet i naturen, avslutter han.

LES: Legemiddelverket: – Disse er en bløff

Bie

Veps og bier er ikke viktige bare for pollineringen i naturen.

Foto: Sergey Galushko / colourbox.com

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.