Hopp til innhold

Svenske vil innkassere dusør for å spurtslå Northug

En Facebook-gruppe lover 100 kroner per medlem til svensken som slår Northug i Vasaloppet. – Jeg skal ha det i bakhodet, sier Vasaloppet-veteran.

Northug

Nesten 2000 Facebook-medlemmer vil bidra til dusør for den svensken som kan overvinne Northug.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

I januar 2010 opprettet svenske Oskar Karlin en Facebook-gruppe kalt «100 kronor per medlem till den svensk som kan spurta ner Northug»,melder Dagbladet.

Premisset for at en utbetaling kunne skje var at det skjedde på oppløpet i et distanseløp – og at begge løperne hadde de samme forutsetningene før spurten.

Spurtspesialist melder interesse

Svensken Oscar Svärd er en Vasaloppet-veteran, og har vunnet løpet tre ganger. Alle seirene kom etter spurt.

– Etter 15 eller 30 kilometer ville jeg vært sjanseløs, men etter ni mil har det skjedd mye med kroppen. Alt handler om hvor sliten du er og hvor mye kraft du har igjen. Jeg har vunnet alle mine tre løp i spurten. Den første gangen avgjorde jeg bare noen meter før mål mot Jørgen Aukland og Stanislav Rezak. I 2005 kom vi 15-20 løpere sammen i en kjempestor spurt. Og i 2007 kom jeg og Jerry Ahrlin sammen inn på oppløpet, og jeg var sterkest, sier Svärd til Dagbladet.

Nesten 2000 medlemmer

Etter over to år lever gruppa fortsatt. Den har vokst til 1853 medlemmer, hvorav to av dem er Petter Northug og pappa John Northug.

– Det blir aldri noen utbetaling. det er derfor jeg har meldt meg inn i gruppa, sa Northug til Dagbladet i 2010.

Facebook-gruppa gir ingen garanti for at pengene blir utbetalt, men Svärd mener likevel det gir ekstra motivasjon.

– Jeg skal ha det i bakhodet når jeg starter. Takk for at du forteller meg dette! Det viktigste er å vinne løpet, men det ville vært ekstra spesielt å vinne etter å ha slått Petter på oppløpet.

– Sett bort fra Dario Cologna er Northug overlegen i verdenscupen. Han er en av de beste langrennsløperne noensinne, så å bli slått av ham er ikke noe prestisjenederlag. Jeg synes det er veldig morsomt at han velger bort verdenscupen og vil gå langløp, det viser hvilken betydning disse løpene er i ferd med å få. Selv om han skulle slå meg, vil jeg synes det er kjempegøy å ha ham med. Men jeg vil gjøre alt for å ta ham, sier Svärd til Dagbladet.

– Stor forskjell på fem og ni mil

Jerry Ahrlin er en annen vinnerkandidat og hevder seg i toppen i de fleste langløp. Han har stor respekt for Northug, men er usikker på hvordan nordmannen takler en konkurranseform som varer halvannen til to timer lenger enn han har opplevd før.

– Han går inn som en av favorittene, men det er stor forskjell på å gå fem og ni mil. En dag kan kroppen holde i tre timer, en annen tre og en halv og noen ganger fire timer. Petter er utrolig god på å stake, men det er et utrolig vanskelig og hardt løp, sier Ahrlin til Dagbladet.

Etter tredjeplassen i Tour de Ski varslet Northug at det blir mye stake- og styrketrening framover, for å være best mulig rustet til Vasaloppet. Han har vunnet distanseløp over fem mil flere ganger, men dette er nesten dobbelt så langt, og mange av langløpspesialistene ser det som en stor skalp å slå Northug.

– De etablerte langløperne kommer til å gjøre alt for at han ikke skal vinne, sa Vasaloppets sportssjef Tommy Höglund nylig til Expressen.