Vil hjelpe elever med lese-og skrivevansker

Statsminister Erna Solberg ble tatt godt imot da hun besøkte en landets få dysleksivennlige skoler. Samtidig gikk hun langt i å love støtte til PC for dem med lese- og skrivevansker.

Erna Solberg på Nesset ungdomsskole.

Erna Solberg fikk en bra mottagelse. Solberg vil at flere skal gjøre som Nesset ungdomsskole, og legge forholdene bedre til rette for elever med lese- og skrivevansker.

Foto: Tariq Alisubh

Statsminister Erna Solberg mener flere bør gjøre som Nesset ungdomsskole i Levanger, nemlig å satse på å bli en dysleksivennlig skole.

PC med program for dyslektikere

Nyttig hjelpemiddel. PC på Nesset ungdomsskole med program som gjør det enklere å lese og skrive.

Foto: Tariq Alisubh

Tirsdag var hun på besøk for å se hvordan ei slik ordning fungerer i praksis.

Solberg har selv tidligere fortalt offentlig at hun en gang var en av dem som slet med dysleksi på skolen.

Egen PC til dyslektikere

– Regjeringa vurderer å gjeninnføre ordninga som den rødgrønne regjeringa fjernet, og gi støtte til PC fra Hjelpemiddelsentralen til dyslektikere, sa Solberg da hun besøkte Nesset ungdomsskole.

Dysleksi Norge sier dette i så fall vil ha stor betydning.

– Det vil bety fryktelig mye. Dette har vi kjempet for og det vil være en fantastisk hjelp, sier forbundsleder i Dysleksi Norge, Nikolai Malling. Han sier dette er en av merkesakene til forbundet og han håper regjeringa nå gjeninnfører ordninga, som ble fjernet i 2010.

Statsminister Erna Solberg mener flere bør gjøre som Nesset ungdomsskole i Levanger, nemlig å satse på å bli en dysleksi-vennlig skole. I dag var hun på besøk for å se hvordan en slik ordning fungerer i praksis.

Ros til skolen

Nesset ungdomsskole ble utnevnt til landets første dysleksivennlige ungdomsskole i 2012. I dag er det 17 slike skoler i Norge.

Solberg likte det hun så på dagens skolebesøk, og vil styrke innsatsen mot elever som sliter med å lese og skrive.

– Det er fortsatt mangel på kunnskap om hvordan skolene kan legge best mulig til rette for dyslektikere og bruke de hjelpemidlene som eksisterer, sa Solberg.

Nesset ungdomsskole og andre dysleksivennlige skoler kartlegger leseferdigheten til elevene ofte. Det settes inn ny teknologi og kurs for å hjelpe elever med å lese og skrive. Og lærerne har kompetanse i spesialundervisning for elever med dysleksi.

Etterlyser nasjonal satsing

Dysleksi Norge mener flere skoler bør gjøre det samme som Nesset ungdomsskole.

– Vi vil ha en nasjonal satsing på lese -og skrivevansker. Vi vil ikke at det skal være så tilfeldig som i dag. Det bør framgå hva som forventes av skoler når det oppdages at elever har dysleksi, sier generalsekretær Caroline Solem i Dysleksi Norge.