NRK Meny
Normal

Vil ha strøm til Sør-Gjæslingan og Nordøyan

Sterke krefter jobber nå for å få strøm ut til Sør-Gjæslingan og Nordøyan i Vikna kommune, men Nord-Trøndelag E-verk tror dette kan bli dyrt.

Sør-Gjæslingan

Sjøkabelen som gikk ut til Sør-Gjæslingan ble aldri reparert etter at den ble ødelagt i 1982.

Foto: Ellen J. H. Olsen

I 1962 ble det lagt strømkabel til øygruppa Sør-Gjæslingan. 20 år senere ble kabelen ødelagt og Nord-Trøndelag E-verk mente de ikke hadde leveringsplikt lengre fordi det ble fraflytningssted. Dette fikk de medhold ifra myndighetene, og siden har området vært uten strøm.

– Det som skjedde i etterkant da kabelen røk, var at NTE søkte om fritak fra forsyningsplikten med bakgrunn i at Sør-Gjæslingan var et fraflytningsområde. Kostnaden forbundet med reparasjonen var veldig høy, forteller Rune Paulsen om er avdelingssjef for strategi og analyse i NTE nett.

Vil kvitte seg med betegnelsen fraflytningssted

– Det må være på tide å få gjort om Sør-Gjæslingan fra et fraflyttningssted til et veldig viktig område som har nasjonal interesse, sier Lars Halvar Nilssen i Sør-Gjæslingan velforening.

Velforeningen mener det nå er på tide av øygruppa igjen blir forsynt med strøm.

– Med tanke på næringslivet er det i dag mye oppdrettslokaliteter på vestsiden av Vikna. disse fyres i dag med dieseldrevet strøm. I tillegg har vi et interessant område i Nordøyan som har veldig fin utvikling for fritidsområder, forteller Nilssen.

Fiskeværet Nordøyan

Nordøyan har aldri hatt strøm. Nå vil de samarbeide med Sør-Gjæslingan for å få det til.

Foto: Knut Grindvik

Vil samarbeide om strøm

Nordøyan har aldri hatt kabelforbindelse, men ønsker å delta i et samarbeid om strøm.

– For oss er det viktig å få strøm utover for å ivareta oppdraget med fredning av Nordøyan og å ivareta bygningsmassen, sier Asbjørn Roar Brekk som jobber med strømspørsmålet for eierne av Nordøyan

– Det betyr veldig mye å få strøm til hele dette området. Dette går både på det grønne skiftet og på utvikling med tanke på kystkultur, reiseliv og annet næringsliv, sier Nilssen

– Vil bli vurdert som alle andre

NTE forteller at betegnelsen fraflytningssted ikke betyr noe for dem lengre. De er klare til å være med på et samarbeid med alle aktører for å få på plass nye strømleveranser.

– Hvis det er grunnlag for ny forsyning til det området vil NTE Nett vurdere den henvendelsen på samme måte som vi vurderer alle andre, sier Paulsen.

Video fra Trøndelag

Den aller første av mange svært store transporter i forbindelse med vindkraftutbygginga på Fosen skjer i dag.
Blå himmel og fine forhold- vinterferien er i gang i Trøndelag.
På samenes festdag må den fineste stasen på. Ella (6) og lillebror Jovna gjør seg klar for feiring.