NRK Meny
Normal

Vil slå sammen alle Fosen-kommunene

Den nye regjeringen ønsker færre og større kommuner, men Høyre og Frp i Ørland stemte torsdag nei til sammenslåing med Bjugn. De vil vente og få med enda flere.

Ørland Bjugn

– Det er bortkastede ressurser å arbeide med sammenslåing, hvis vi må begynne på nytt igjen om få år, sier Torhild Aarbergsbotten (H) i Ørland kommunestyre.

Foto: NRK

Det er flertall for å fortsette arbeidet med sammenslåing både i Ørland og Bjugn. Men Høyre og Frp i Ørland vil vente, for å få med enda flere i en Stor-Fosen kommune.

– Jeg ser for meg at alle kommunene på Fosen må være med i en storkommune. Det er fremtiden, spesielt med tanke på å ta ansvar for de videregående skolene, sier Therese Eidsaune (H) i Ørland kommunestyre.

Sammen med Fremskrittspartiet avventer Høyre en ny kommunereform fra den nye regjeringen.

LES: Ørland + Bjugn = Sant?

Bjugn brukte tre minutter

Kommunestyret i Bjugn gikk torsdag inn for å fortsette prosessen med å slå sammen Bjugn og Ørland. Vedtaket var enstemmig, og det gikk i underkant av tre minutter fra ordføreren satte møtet til vedtaket var gjort.

– Jeg kan ikke huske at jeg har vært med på et kommunestyremøte som har vært så kort, sier ordfører Arnfinn Astad (Ap) i Bjugn til NRK.

Ordføreren sier at det nå blir en diskusjon om den videre prosessen, og så skal man starte med forhandlinger.

– Resultatet av forhandlingene blir jo lagt fram for Bjugn kommunestyre, så får de si sitt. Så legger vi det frem til folkeavstemning, sier Astad.

LES: Kranglet stanset sammenslåing

Knapt flertall i Ørland

boligblokk Brekstad Dagfinn Aune

Kommunestyremedlem i Ørland, Dagfinn Aune (SV), vil ikke vente på storkommune i Fosen.

Foto: Ståle Yttrehus / NRK

Litt senere på dagen torsdag gikk et knapt flertall av kommunestyremedlemmer i Ørland inn for å fortsette prosessen mot sammenslåing med Bjugn.

Ap, Sp, Sv og KrF sine13 representanter stemte ja, mens de 12 representantene fra Høyre, Frp og Venstre stemte nei. De borgerlige partiene ønsker å utsette videre arbeid i saken.

– Vi ønsker å vite mer om innholdet i en sammenslåing, ikke minst oppgavefordelingen, sier Torhild Aarbergsbotten (H).

– Den nye, blå regjeringen er for sammenslåing av kommuner. Hvorfor stemmer dere da imot?

– Det er ikke så rart. Vi er enige i det som kommer fra den nye regjeringen om at vi skal se på en ny oppgavefordeling mellom kommunene. For at kommunene skal kunne ta større oppgaver, må vi bli større enheter. Men vi ser ikke at Ørland og Bjugn sammen kan ta flere oppgaver og mer ansvar, og tror vi må se på enda større strukturer, sier Aarbergsbotten.

LES: Slik blir Norge med 105 kommuner

– Et skrekkscenario

– Jeg er ikke imot kommunesammenslåing med Bjugn, men jeg ser ikke at nå er det riktige tidspunktet, på grunn av den prosessen regjeringen og stortinget skal inn i, sier Therese Eidsaune (H) i Ørland kommunestyre.

Høyre møtte sterk motbør på torsdagens kommunestyremøte. De rødgrønne mener at man her har man et løp som det skal sies ja eller nei til.

– Vi kan ikke sette oss ned og vente på at regjeringen lager en kjempekommune på Fosen. Det har vi ikke bruk for, sier Dagfinn Aune (SV).

Han sier Høyre og Frp plutselig har kommet i en posisjon sentralt som gjør at de kan legge noen premisser, og at kommunalminister Jan Tore Sanner kanskje vil ha bare hundre kommuner.

– Det ser jeg på som et skrekkscenario, og det er derfor jeg er ivrig på å få slått sammen Ørland og Bjugn, sier Aune.